NOVA KOMEDIJA

SRETAN SVRŠETAK Jurkasova verzija 'Glupog i glupljeg' bagerom razmiče političku korektnost

 

Novi film neumornog nezavisnog filmaša Anđela Jurkasa, koji ovih dana kreće u kinodistribuciju, ostavlja dojam kao da je netko bagerom raščistio prostor političke korektnosti da napravi mjesta humoru.

Iznenađujuće komičan, sastavljen je po modelu "pljugerskih" filmova i ne pokazuje nimalo senzibiliteta prema normiranim društvenim "svetinjama" - časne sestre, maloljetnice, branitelji, homoseksualci, političari, novinari, 'celebrity', kućni ljubimci... (Jurkas je putem Facebooka otkrio da je jedna osoba izašla na polovici filma jer joj je bilo previše politički i moralno nekorektnog humora!)

Komedija do pucanja nabijena suvremenim popkulturnim referencama prati dvojicu stripovskih likova, očito nadahnutih tradicijom Beavisa & Buttheada, South Parka i Alana Forda, kojima deset godina nakon diplome dojadi visiti na Zavodu za zapošljavanje pa smisle "genijalan plan" kako da se izvuku iz beznadežne situacije. Odgovor, naravno, leži u seksu.

Ideja, dakako, obuhvaća isključivo prelijepe žene u njihovom okruženju. Povod je to nizu urnebesnih prizora u kojima zatičemo redatelja filma (ujedno i jednog od dvojice glavnih glumaca) kako na neobičan način opći s nizom prelijepih domaćih filmskih i kazališnih glumica koje je okupio u završnom nastavku svoje filmske trilogije - Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Kristina Krepela, Karmen Sunčana Lovrić, Iva Štrljić, Dora Lipovčan, Petra Težak, Iva Richtermoc, Nika Ostoić, Doris Pinčić Rogoznica, Barbara Nola, Milana Vlaović....

Promo

Da dodatno zaokruži taj mačistički narativ, tu je i scena bespoštednog kickbox obračuna Massima Savića i Anđela Jurkasa. (Začudna je i pojava ravnatelja HAVC-a Danijela Rafaelića u filmu, a otvaranje i zatvaranje posvećeno je hommageu u međuvremenu preminulom piscu, glazbeniku i glumcu Anti Perkoviću koji je prema prvotnoj zamisli trebao odigrati ulogu naratora.)

Sretan završetak u naslovu filma ('Happy End: Glup&Gluplji 3') dolazi iz poslovične "masaže sa sretnim završetkom", ali sudeći po količini cerekanja u kino-dvorani na premijernoj projekciji u zagrebačkom Cineplexxu, ovaj završni film Jurkasove trilogije kao proizvod čiste zabave ima potencijal postati i njen najuspješniji dio.

U tom jajetu filmski kritičari će zasigurno detektirati pokoju dlaku, pogotovo kad se uzmu u obzir okolnosti nastanka jednog nezavisnog filma koji potpisuje samouki redatelj. No, čini se da će biti mnogo zanimljivija reakcija publike. Ako je bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:00