'CUBA SI, CUBA NO'

STARTA NOVA DOKUMENTARNA SERIJA GORANA MILIĆA, TEMA JE - KUBA! 'Podsjetila na Jugoslaviju 1966. godine. Plaće su niske, ali ima puno pogodnosti'

Goran Milić
 Denis Ruvić / CROPIX
 

U utorak na HTV 2, s početkom u 18.20 sati, starta nova dokumentarno putopisna serija “Cuba si, Cuba no”, autora Gorana Milića. Kroz četiri epizode prekaljeni reporter dočarat će nam dobre i loše strane ove karipske zemlje, kroz priče o kubanskoj revoluciji, Fidelu Castru i Che Guevari, nesvrstanosti, o kubanskoj ekonomiji i svakodnevnom životu, o siromaštvu, ali i relativnoj sreći.

Bit će govora i o kubanskoj medicini, glazbi, službenim religijama, kao i majstorstvu improvizacije Kubanaca u svakodnevnom životu. Po ulicama Havane i po kubanskoj provinciji autor Goran Milić vodi nas na svoj prepoznatljiv i osebujan način.

Hotel Nacional

U prvoj epizodi ovog utorka Milić se prisjeća svog posljednjeg boravka na Kubi prije 40 godina, u rujnu 1979., kada je održan Summit nesvrstanih zemalja. Posjetit će najpoznatiji hotel Nacional, gdje su dolazili mafijaš Lucky Luciano, glumci Frank Sinatra i Clark Gable, astronaut Jurij Gagarin, glavni tajnici UN-a, pa Vladimir Putin, saveznici Chavez i Maduro, pisci Jean-Paul Sartre i Gabriel Garcia Marquez...

U ovoj epizodi upoznat ćemo obitelj Basulto koja iznajmljuje apartman s dvije spavaće sobe, a roditelji i dvoje djece žive u malenoj prostoriji. Oni ne žele biti zaposleni u državnom sektoru, a od iznajmljivanja si mogu osigurati život kubanske srednje klase.

73-godišnjak

- Kuba me je podsjetila na Jugoslaviju 1966. godine. Plaće su na Kubi veoma niske, ali ima drugih pogodnosti - jeftinije sljedovanje riže, šećera, graha, kave, piletine... Ta hrana na karticu je dovoljna za prvih deset dana u mjesecu, a ostalo se mora kupiti na tržištu. Internet je veoma skup, stoji 1 euro na sat, koliko iznosi i prosječna dnevnica - kaže Milić, koji je na Kubi boravio proljetos. Vitalni 73-godišnjak na mirovinu ni ne pomišlja, umjesto toga radi na novom serijalu u kojem će se pozabaviti devastacijom otoka u Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:59