Počinje ZagrebDox

Stiže nam dokumentarac o Sinead O‘Connor koji se bavi i njezinim skandalom kada je na tv-u poderala fotografiju pape

Sinad O‘Connor

 Andrew Catlin/Andrew Catlin/courtesy Of Showtime
Nijednom ne čujemo pjesmu ‘Nothing Compares‘ po kojoj se i zove dokumentarac. Autor je Prince, a zaklada koja se brine o njegovoj ostavštini zabranila je upotrebu

Počele su najave za ZagrebDox, omiljeni zagrebački filmski festival posvećen dokumentarnim filmovima, koji se ove godine održava u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja. Saznali smo tako koji će filmovi biti na programu Happy Doxa, a otkriveni su filmski naslovi koje ćemo vidjeti u popratnoj selekciji Glazbeni globus.

Među najzvučnijim filmovima tog programa svakako je film "Nothing Compares" redateljice Kathryn Ferguson, u kojem gledamo priču o karizmatičnoj irskoj pjevačici Sinead O‘Connor, a da nijednom ne čujemo pjesmu koja ju je proslavila i po kojoj se i zove dokumentarac. Naime, riječ je o pjesmi čiji je autor Prince, a zaklada koja se brine o njegovoj ostavštini zabranila je upotrebu pjesme u filmu. Autorica 90-minutnog dokumentarca u produkciji Showtimea Kathryn Ferguson fokusirala se na pet najvažnijih godina u karijeri O‘Connor - počevši od objavljivanja njezina debitantskog albuma 1987. "The Lion and the Cobra" pa sve do njezina skandaloznog gostovanja u showu SNL-a 1992., kada je u live prijenosu poderala fotografiju pape Ivana Pavla II. uz povik "Borite se protiv pravog neprijatelja!" Dokumentarac je odlična prilika da se podsjetimo da je irska pjevačica izuzetna glazbenica s nekoliko odličnih albuma u svojoj diskografiji, a meni možda najdraži njezin je reggae album "Throw Down Your Arms" iz 2005. godine.

image

Sinad O‘Connor

Colm Henry/Colm Henry/courtesy Of Showtime

Na programu Glazbenog globusa još su filmovi "Sirene" Rite Baghdadi koji prati djevojke iz predgrađa Bejruta, Lilas i Shery, na putu da postanu thrash metal rock zvijezde. Stiže i višestruko nagrađivani film Lukea McManusa "Sjeverna kružna cesta", koji kroz autentičnu irsku glazbu otkriva slojeve Dublina. "Mali 70" Markusa Schmidta spaja suvremene njemačke glazbenike s afričkim big band majstorima, a film "Bella Ciao" talijanske redateljice Giulije Giapponesi priča priču o pjesmi koja je već desetljećima simbol borbe protiv nepravde. U Glazbenom globusu vidjet ćemo i nekoliko dokumentaraca domaćih autora, no ti filmovi još nisu najavljeni.

U Happy Doxu je, pak, najzvučniji naslov "Zalagaonica", dokumentarac koji stiže iz Poljske, režirao ga je Łukasz Kowalski i na festivalima je obišao svijet. U dokumentarcu se upoznajemo s crnohumornom plejadom osebujnih likova koji se vrte oko najveće poljske zalagaonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55