IZAŠAO NOVI TRAILER

Stiže nam novi Star Trek: Producenti su cijelu sezonu konačno dali kultnom kapetanu Enterprisea

Jeffrey Hunter je glumac koji je Pikea glumio u odbijenoj pilot epizodi Star Treka 1966. godine

Ime Christophera Pikea rekreativnim gledateljima malo će značiti ali Trekkiji su oduševljeni povratkom kultnog junaka

U jednom se trenutku učinilo da je Enterprise ponovno ostao bez goriva. Nakon 50 godina više ili manje uspješnih filmova, serija, knjiga, stripova, memorabilija sve je stalo. Tako je 2016. godine nakon što je u kinima podbacio treći nastavak nove generacije filmova pod producentsko redateljskom palicom J.J. Abramsa (koji je u startu uspješno pomladio posadu originalnog Enterprisea) ponovno krenula priča kako nove Trekove više nema smisla snimati.

I dobro je stoga da je Paramount odbio zapovijed i za svoj streaming servis Peacock (danas Paramount+) pokrenuo Discovery koji je već u svojoj četvrtoj sezoni. Dobili smo tako prvu doista modernu Trek seriju, očito vrlo gledanu, produkcijski bogatu i spektakularnu, a koliko je sve to doista u duhu Treka, o tome bi se još dalo razgovarati.

image

Kapetan Pike (desno) trebao je biti glavni junak Star Treka, ali je zamijenjen kapetanom Kirkom (lijevo)

Discovery, čija je radnja vremenski smještena u eru prije Kapetana Kirka i njegove posade iz originalne serije iz 1966. godine pokrenuo je pravu renesansu jer uskoro smo dobili i Picarda (uskoro premijera druge sezone) koji prati nove zgode sada ostarjelog ali možda i najprepoznatljivijeg kapetana u povijesti Starfleeta, a sada se franšiza širi u novom smjeru.

Dobro došli stoga u "Strange New Worlds" iza koje autorski stoje Akiva Goldsman, Alex Kurtzman i Jenny Lumet. Serija je to koja će se (od 5. svibnja) baviti avanturama još jednog ikoničkog kapetana a to je Christopher Pike. Rekreativcima i usputnim gledateljima ime će malo značiti, ali Trekkijima, ako ih još uopće ima to je vrlo važan dio mitologije Star Treka.

Tada u šezdesetima glumio ga je Jeffrey Hunter, a kapetan Pike trebao je biti glavni junak cijelog Star Trek univerzuma. Snimljena je i pilot epizoda, zloglasni "The Cage" ali tv mreža ju je odbila, pa je Hunter zamijenjen Williamom Shatnerom odnosno kapetanom Kirkom, a ostalo je povijest.

image

Posada Enterprisea u novoj seriji "Strange New Worlds"

Međutim legenda o Pikeu je nastavila živjeti u nekom bizarnom fanovskom alternativnom svemiru da bi ga 2009. vratio baš J.J. Abrams i predstavio ga na početku svog filma kao mentora mladom Kirku. Nakon toga se pojavio u seriji Discovery, a sada je nakon sjajnih reakcija publike u inkarnaciji glumca Ansona Mounta Pike konačno dobio priliku i cijelu sezonu posvećenu samo sebi.

Nije to ništa novo, slično radi i ekipa iza Star Warsa koji su kroz serije za rivalski streaming servis Disney + oživjeli Bobu Fetta, pa sad daju seriju i Obi van Kenobiju itd...

image

Jeffrey Hunter je glumac koji je Pikea glumio u odbijenoj pilot epizodi Star Treka 1966. godine

Streameri kao uostalom i hollywoodski studiji specijalizirali su se za izvlačenje bilo kojeg IP-a iole vrijednog da se njime na temelju nostalgije obožavatelja izvuče još koji klik, plaćena ulaznica, ili pretplata.

Srećom, ako je suditi po prvom traileru za "Strange New Worlds" ali i općenito ambiciji autora koji rade na novim Trekovima, dobit ćemo još jednu brzu, sjajno produciranu avanturu.

image

Anson Mount treći je glumac u ulozi kapetana Christopera Pikea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:37