ZLATNI STUDIO 2023.

Što gledatelji najviše vole: Dnevnik, Šprajca, emisije o hrvatskim ljepotama i povijesti ili Milićeve dokumentarce?

Najbolje TV emisije - Zlatni Studio

Svaka od tih emisija je na svoj način posebna, što je i razlog zašto su se našle među nominiranima za Zlatni Studio

U konkurenciji za novo izdanje Zlatnog Studija, nagrade Jutarnjeg lista u kategoriji najbolje TV emisije su Dnevnik Nove TV, RTL-ovo "Stanje nacije" te tri HTV-ova projekta - "Doba uskoka", "What‘s up Paris, London, Berlin" i "Stani na otoku". Svaka od tih emisija je na svoj način posebna, što je i razlog zašto su se našle među nominiranima.

Dnevnik Nove TV već je godinama najgledanija središnja informativna emisija u državi, a nedavno su uspješno prošli kroz velike promjene - od preseljenja na novu lokaciju, novog termina, vizualnog izgleda do sadržajnog obogaćivanja Dnevnika.

image

Romina Knežić i Petar Pereža

Biljana Blivajs

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Najveći izazov 2022. bio je novi Dnevnik koji radimo od listopada u novom terminu iz novog studija. Nikad se nismo bojali konkurencije i odlučili smo pokazati da smo najbolji i u jedinoj pravoj borbi - onoj izravnoj. Svaka promjena je izazovna jer donosi nešto novo na što se tek trebaš naučiti. I mi koji radimo i oni koji gledaju. Istodobno smo promijenili i studio, grafički paket, uveli neke nove rubrike koje su gledatelji odmah dobro primili. Godina 2022. bila je i godina u kojoj se pokazala uspješnom odluka o trećem voditeljskom paru; Valentini Baus i Dinu Golešu koji su startali u prosincu 2021. Ove godine priključila su nam se i brojna nova lica. Ali i dogodio se velik gubitak ne samo za našu redakciju, nego hrvatsko novinarstvo uopće, napustio nas je Mislav Bago. Profesionalno, 2022. bila je godina mnogih velikih promjena koje smo započeli, ljudski godina jednog velikog rastanka - istaknula je direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum.

image

Ksenija Kardum

Biljana Blivajs

Četverodijelna HTV-ova igrano-dokumentarna serija "Doba uskoka" autora Božidara Domagoja Burića bavi se dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima. U pitanju je zapravo povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima

- Teško je odrediti koji segment ovog serijala je bio najveći izazov, jer je gotovo sve što se u njemu radilo bilo nešto potpuno novo u domaćoj televizijskoj i filmskoj produkciji. Primjerice, samo na prvoj sceni radilo se nekoliko mjeseci, od priprema, snimanja pa do najsloženijih kompjutorskih zahvata u kojima su sudjelovali CG stručnjaci od Hrvatske do Indije. Scena izgleda kao da je snimljena u jednom kadru, a zapravo je snimljena na četiri različite lokacije, u razmaku od nekoliko mjeseci. Među tim lokacijama bio je i parking zgrade HRT-a na Prisavlju, na kojemu smo izgradili drveni mol na kojemu su bile vezane uskočke brodice. A to je samo jedna, prva od stotina scena koje smo snimili. Čini se da su gledatelji prepoznali naš trud, jer je serija već nagrađena prestižnim nagradama. A ova nominacija za Zlatni studio Jutarnjeg lista je posebno vrijedna i meni jako draga potvrda da to što radimo ima smisla. U ime svoje uskočke ekipe od srca se zahvaljujem Jutarnjem listu na ovoj nominaciji - ističe autor serijala.

image

Doba uskoka

HTV

Zoran Šprajc zajedno s RTL-ovim timom pokrenuo je ove godine političku satiru "Stanje nacije".

- Znali smo da na tržištu nedostaje takav format, ali nismo znali da baš toliko nedostaje. Od samih početaka publika je na emisiju izvrsno reagirala čak i onda kad mi sami nismo bili zadovoljni. U kratko vrijeme ime emisije je postalo svima poznato, ljudi su mi već nakon prvih nekoliko epizoda znali dobacivati ‘Hej Šprajc, kakvo nam je stanje nacije ovaj tjedan?‘. S obzirom na to da su me gledatelji punih sedam godina vezali uz brend RTL Direkta, ovako brza prepoznatljivost ‘Stanja nacije‘ je izuzetno veliki uspjeh, možda najbrže brendiranje neke TV emisije u povijesti televizije. Dakako, za to je zaslužna i originalna kampanja koju je smislio RTL-ov PR tim koji je emisiju predstavio kao psihoterapijsku ordinaciju u kojoj sam ja pacijent koji traži terapiju kao što i cijela nacija traži terapiju od apsurda kojima smo okruženi. Uglavnom, nisam u tako kratko vrijeme očekivao toliki uspjeh, ali bolje da je došao prije nego kasnije - kaže uz smijeh Šprajc te zaključuje kako je njegova nova emisija puna sočnih opservacija postigla svoj cilj kad ju je prihvatila publika.

- A hoće li se neki duhovi uzburkati ili neće, apsolutno nas ne zanima. Dobivamo svakakve poruke, ali ne namjeravamo zbog nekoliko budala od sebe praviti slučaj, dok nas publika podržava, radimo ‘Stanje nacije‘, ako te podrške ne bude, radit ćemo nešto drugo. Nominacija za Zlatni Studio govori upravo o tome da smo na dobrom putu da ‘Stanje nacije‘ još godinama radimo - uzvraća Šprajc.

image

Stanje nacije

RTL

Bard hrvatskog TV novinarstva Goran Milić autor je i scenarist dokumentarnog serijala "What‘s up Paris, London, Berlin", kojeg je za HTV napravio s timom koji izuzetno hvali - producenticama Vesnom Banović i Sandrom Basso koja ujedno potpisuje sa Slobodanom Karajlovićem režiju ove emisije.

- Ovaj projekt ću pamtiti po tome što smo bili svjedoci tih nekoliko procesa koji se sad prelijevaju kod nas, a koji kod njih obično dođu prije. To je nedostatak ove realne radne snage, ova koja šarafi, podiže, popravlja, proizvodi. Drugi procesi su ogroman porast cijena nekretnina, a kod mlade generacije preusmjeravanje planova za budućnost na meni potpuno nepoznat način. Ono što je moja generacija mislila da su dobri poslovi u smislu da budeš kirurg ili odvjetnik, to ove mlade na Zapadu ne zanima. Oni će ili pokrenuti neki svoj posao ili nešto izmisliti, s planom da se brzo financijski osiguraju, a nakon toga putovati svijetom i onda opet nešto smisliti što još drugi nisu, ali još ne znaju što. Nisam negativan prema tome, dapače, iz toga izlazi jedna ogromna energija, ali ima jedna prateća pojava, a to je više pesimizma, nego optimizma. Bilo je naravno i nekih vrlo konkretnih stvari. Recimo kad mi je Lady Campbell rekla u vrijeme pune ekspanzije i intervjua Oprah s Harryjem i Meghan, kako o njima već za pet godina više uopće nitko neće govoriti. Oni će, objasnila mi je, nestati jer su zloupotrijebili, odnosno Meghan, položaj u monarhiji. A on se ne smije zloupotrebljavati u privatnu korist jer ste sasvim dobro namireni kao član kraljevske obitelji i ne možete koristiti položaj za dodatno bogaćenje i dodatan probitak, jer to se ne prašta. I sad vidim kako se to se već počelo ostvarivati - napominje Milić.

image

What‘s up Paris, London, Berlin

HTV

"Stani na otoku" treći je u nizu serijala "Stani" HTV-ove autorice i redateljice Andreje Buče. Nakon Like i Zagorja, u ovom putopisnom serijalu zaplovila je prema pučinskim otocima otkrivajući nove živopisne sugovornike i specifičnosti otočkog života. Serijal je otvorila Dugim otokom, jedrila Kornatima do Žirja, uživala u hedonizmu Paklenih otoka na koje je prvi turist doplovio početkom 19. stoljeća. Istraživala je Viški arhipelag i otok Svetac, plovila u falkuši na daleku Palagružu..., i putovanje završila na egzotičnom pješčanom Susku čija zajednica u New Jerseyju broji četiri tisuće dok ih je na rodnom otoku svega stotinjak.

image

Stani na otoku

HRT

- Najveći izazov ‘Stani na otoku‘ bila je organizacija snimanja jer em smo morali stići na najudaljenije otoke Jadrana, do kojih nema brodske linije, na kojima nema stalnih stanovnika i do kojih jedriš ili ploviš satima, em smo ovisni o vremenskim prilikama. Bilo je osam epizoda i svaka je na svoj način posebna. Dugi otok, Kornati, Viški arhipelag, Pakleni, daleka Palagruža ili Mljet, a opet na Susku prekrasna teta Lenči. Evo, ne znam, koliko god se trudila izdvojiti jednu epizodu, to je nemoguće - kaže Andrea Buča, koja je već krenula u raspisivanje novog projekta koji uključuje umjetnost, gastronomiju i putovanje. A putovanje je, kaže, uvijek tu, jer joj daje prostor da se najljepše izrazi.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:36