STREAMING

Što gledati u svibnju: Priča o kraljici Charlotte iz Bridgertona, politička satira, komedija o neobičnoj detektivki...

India Amarteifio kao kraljica Charlotte, Corey Mylchreest kao George III. u Netflixovoj seriji Kraljica Charlotte: priča o Bridgertonovima

 Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia
‘Kraljica Charlotte: priča o Bridgertonovima‘, spinoff popularnog ‘Bridgertona‘, novi je projekt moćne producentice Shonde Rhimes

Priča o sudionicima jednog od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti ispričana kroz satiričku prizmu, pozadinska priča o kraljici Charlotte iz Bridgertona, komedija o neočekivanoj detektivki, turobna pripovijest o troje ljudi s velikim tajnama te adaptacija knjige koja daje uvid u mučno doba španjolske povijesti neke su od streaming opcija u svibanjskoj ponudi.

WHITE HOUSE PLUMBERS, HBO MAX

Nakon velikog uspjeha političko-satiričke serije "Veep", koja prati potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država Selinu Meyer (Julia Louis-Dreyfus), David Mandel, koji je nekoć pisao i za kultni sitcom "Seinfeld", te HBO ponovno su udružili snage, a rezultat je nova političko-satirička, petodijelna miniserija o CIA-inu E. Howardu Hunt te FBI-ovom G.Gordonu Liddyju, političkim operativcima zaduženima za zaustavljanje curenja klasificiranih podataka, koji su u povijesti ostali upamćeni po sudjelovanju u aferi Watergate, ogromnom političkom skandalu koji je kompromitirao administraciju predsjednika Richarda Nixona te rezultirao njegovim odstupanjem s funkcije. Serija okuplja velika holivudska imena poput Woodyja Harrelsona ("Kafić uzdravlje", "Pravi detektiv") te Justina Therouxa ("The Leftovers"), ali i Lene Headey ("Igra prijestolja") te Domhnalla Gleesona. "White House Plumbers" na površinu izvlači niz manje poznatih događaja koji su doveli do jednog od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti.

KRALJICA CHARLOTTE: PRIČA O BRIDGERTONOVIMA, NETFLIX

Nakon vatrene romanse Daphne, najstarije kćeri obitelji Bridgerton te Simona Basseta, vojvode od Hastingsa, kao i zabranjene ljubavi između vikonta Anthonyja Bridgertona te Kate Sharme obožavatelji svijeta temeljenog na riječima spisateljice Julije Quinn strpljivo očekuju novu sezonu Netflixove serije u čijem će fokusu biti Anthonyjev mlađi brat Colin i njegova dugogodišnja prijateljica Penelope Featherington. Čekanje će im ipak zasladiti priča o kraljici Charlotte (mladu verziju glumi India Amarteifio, a stariju Golda Rosheuvel) i kralju Georgeu. Spinoff popularnog "Bridgertona" novi je projekt moćne producentice Shonde Rhimes ("Uvod u anatomiju", "Skandal"), sadržaj kojem Variety dodjeljuje atribut "dosad najboljeg od Bridgertona".

HIGH DESERT, APPLE TV+

Nakon smrti voljene majke s kojom je živjela u pustinjskom, kalifornijskom gradu Yucca Valleyju ekscentrična ovisnica Peggy donosi neočekivanu odluku - postat će privatna detektivka. Iako ima opušteni pogled na zakon i ne suspreže se od uzimanja ilegalnih supstanci - "To je LSD, a ne droga", kaže jednom prilikom, piše BBC - Peggy, ispostavi se, prirodni je detektivski talent. Glumačku postavu komedije autorica Katie Ford te Nancy Fichman i Jennifer Hoppe-House, koje su radile na serijama "Damages", "Nurse Jackie" te "Grace i Frankie", predvodi oskarovka Patricia Arquette, koju mnogi pamte iz znanstveno-fantastične drame "Medij". Peggyna bivšeg dečka, šarmantnog Dennyja igra Matt Dillon ("Divlja igra", "Svi su ludi za Mary", "Fatalna nesreća"), dok Rupert Friend ("Anatomija jednog skandala", "Domovina", "Ponos i predrasude") utjelovljuje Guru Boba, bivšeg lokalnog voditelja koji nakon traumatskog događaja izgradi imidž mistika. Serija izlazi 17. svibnja.

KROJAČ, NETFLIX

Peyami Dokumacı (Çagatay Ulusoy) slavni je krojač koji ispod sjaja i blještavila modnih revija skriva obiteljsku tajnu koje se srami. Tajna njegova najboljeg prijatelja, pomahnitalog bogataša Dimitrija (Salih Bademci) je pak objektivno sramotna. Odnos prema zaručnici Esvet (Şifanur Gül) otkriva njegovo stvarno lice. I dok se dan vjenčanja približava, krojačkom majstoru je povjeren odgovorni zadatak - do savršenstva dovesti Esvetinu vjenčanicu. No, kako prema običajima Dimitrijeve obitelji mladenku u vjenčanoj haljini ne smije vidjeti nijedan muškarac, Peyami će svoje umijeće morati dokazati naslijepo i s povezom preko očiju. Trenutno druga najgledanija serija na Netflixu pripovijeda priču o probi vjenčanice koja drastično mijenja odnose troje središnjih aktera. Nakon sudbonosnog susreta na trojac će se nevolje srušiti kao što se ruše domine, a prva sezona završit će nepredvidivim cliffhangerom.

PACIJENTI DOKTORA GARCIJE, NETFLIX

Cijenjeni liječnik i heroj o kojem su izvještavale novine preko noći gubi posao te postaje meta novog režima, a osim profesije i poziva gubi i kontakt s najdražim članom obitelji. Zahvaljujući dobrom činu diplomata Manuela Arroya Beníteza (Tamar Novas), kojemu je 1937. godine vješti doktor spasio život, Guillermo García Medina (Javier Rey) nakon Francove pobjede postaje Rafael Cuesta. Kada se 1946. godine ponovno sretnu Manuel, koji se pod lažnim imenom infiltrirao u mračnu organizaciju za pomoć ratnim zločincima i bjeguncima iz Trećeg Reicha (preuzima identitet boksača Adriána Gallarda) te lukavo pridobio povjerenje nacistice Clare Stauffer (Eva Llorach), Guillerma uvodi u svoj opasni poduhvat. Ovaj špijunski triler adaptacija je istoimenog romana preminule Almudene Grandes za koju je svjetski poznati španjolski redatelj Pedro Almodóvar ustvrdio da je "kroz književnost dala glas onima koji su bili prisiljeni šutjeti tijekom diktature". Dodao je i da je "madridska spisateljica za sjećanje na prošlost učinila više od ikoje progresivne vlade", prenosi El País.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09