ART FILM U POHODU NA MULTIPLEKSE

Što vrijedi gledati na Filmomaniji 3

Prva Filmomanija privukla je 4000 gledatelje. Druga čak 6500. Donosimo strategije i taktike za gledanje treće Filmomanije, koja sutra počinje u Movieplexu.

Filmomanija 3 zaisgurno će nadmašiti gledanost prethodna dva izdanja. Zagrebački popis filmova je najopsežniji, no Filmomanija 3 s nešto suženim odabirom prikazuje se i u Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci.U šarolikom popisu pretežno art filmova koji stižu u kina, donosimo naslove koje vrijedi pogledati

Trilogija Milenijum

David Ficher upravo snima film “Muškarci koji mrze žene”, prvi dio trilogije “Milenijum”, s Rooneyem Marom i Danielom Craigom, o čijem će uspjehu ovisiti hoće li i naredna dva romana Stiega Larssona dobiti hollywoodske ekranizacije. Dotad je skandinavski original najbolja moguća opcija, veliki europski hit u kojem Noomi Rapace i Michael Nyqvist vrlo uvjerljivo tumače hakericu Lisbeth Salander i istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista. Radnja je pregledno izložena, produkcija izvrsna, a jedini je problem što ćete morati odvojiti preko sedam sati za sva tri filma. Zbog velike potražnje za kopijama, trilogija će zasad biti prikazana samo u Zagrebu, uskoro u cijeloj Hrvatskoj.

kampirajte u redu za karte, uzmite slobodan dan za gledanje

Soul Kitchen

Fatih Akin, pripadnik druge generacije njemačkih Turaka, postao je najveća njemačka redateljska zvijezda zahvaljujući filmovima “Glavom kroz zid” i “Druga strana neba”. Ova je komedija znatno ležernija. Glavnu ulogu igra Adam Bousdoukos, Akinov najbolji prijatelj iz djetinjstva. Film pun odlične soul glazbe, gurmanskih specijaliteta i zgodnih gegova ovjenčan je posebnom nagradom žirija u Veneciji 2009. Zasad ga možete vidjeti samo u Zagrebu, ali će i taj uskoro na turneju.

ako trebate film za date, ovo je taj

Četiri puta

Pokojni Zoran Tadić - čiji je dokumentarac “Druge” o prijateljstvu starice i koze jedan od kreativnih vrhunaca te filmske vrste - zasigurno bi bio oduševljen ovom minimalističkom dramom Michelangela Frammartina, u kojoj su protagonisti jedan starac, mala koza i jedno drvo. U filmu nema glazbe, ne izgovori se niti jedna riječ, no malo se tko u kinu požalio na dosadu. Na Newyorškom filmskom festivalu - koji je upravo u tijeku - to je jedno od najbolje ocijenjenih ostvarenja.

gledajte, uskoro će svi pričati o njemu

Poezija

Postarija gospođa sklona živopisnom odijevanju odlučuje upisati časove poezije, no poprilično je uznemiri činjenica da joj je unuk kojeg odgaja sudjelovao u silovanju učenice iz razreda, koja se potom ubila. Poetičnost i okrutnost svakodnevice prisiljavaju bakicu na neočekivane odluke. Film južnokorejskog redatelja Chan-dong Leeja, nagrađen u Cannesu za najbolji scenarij, jedan je od najzanimljivijih naslova sezone.

borite se za kartu kao lav

Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života

Prepričavanje fabule neće vam puno pomoći u ovom tajlandskom filmu, koji je na poprilično iznenađenje festivalskih “vukova” ove godine osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. Redatelj Apichatpong Weerasethakul tvrdokorni je modernist koji unatoč ovom priznanju neće proširiti krug poklonika, no pokušajte se prepustiti magičnom ugođaju njegova ostvarenja.

neće biti lako, ali vrijedi mu se prepustiti

Glasnik

Nagrada za najbolji scenarij na berlinskom festivalu 2009. i dvije nominacije za Oscara (scenarij i sporedna muška uloga) dostatna su preporuka filmu redatelja Orena Movermana. Protagonist je mladi narednik (odlični Ben Foster), koji se nakon ozljede u Iraku nevoljko priključuje timu za obavještavanje obitelji vojnika poginuligh na ratištu. Uloga njegova ciničnog mentora jedan je od glumačkih vrhunaca Woodyja Harrelsona.

zicer

Inside Job

Charles Ferguson mogao bi i po drugi put biti nominiran za Oscara, za dokumentarac koji nemilosrdno secira kako je zapravo došlo do svjetske ekonomske krize 2008. godine. Sugovornika je puno, grafikona ništa manje, ali film gledate kao najuzbudljiviji triler. Narator je holivudska zvijezda Matt Damon.

gledat ćete ga na rubu stolice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:47