PIŠE JURICA PAVIČIĆ

STRANAC Triler koji ambicijom nadilazi standardne Chanove filmove

 Christopher Raphael
 

U 64. godini života, Jackie Chan je možda izgubio je fizičku okretnost, ali filmske poduzetnosti mu ne nedostaje. I dalje proizvodi više od filma godišnje, a novi film - “Stranac” - jedan mu je od ambicioznijih u karijeri.

Temeljen na špijunskom romanu Stephena Leathera iz 1993., “Foreigner” pripovijeda o vijetnamskom kuharu u jednom londonskom restoranu. Kad u eksploziji bombe IRA-e Ngocu strada kćer, on odluči pronaći krivce. Na pik uzme ministra za Sjevernu Irsku i bivšeg terorista IRA (Brosnan), za kojeg vjeruje da zna tko su počinitelji. Ministar ih - pak - doista i pokušava pronaći jer mu bombe ugrožavaju političku karijeru. Irci shvate s kim imaju posla tek kad doznaju da je sitni kuhar davno bio američki specijalac. Riječ je - ukratko - o svojevrsnom “imigrantskom Rambu”.

“Stranac” je razrađeni triler kompleksnih karaktera koji ambicijom nadilazi standardne Chanove filmove. Bivši režiser Jamesa Bonda Campbell film je suvereno režirao, a Brosnan odigrao jednu od boljih uloga karijere. Jedan od problema filma je - međutim - što su zaplet iz ranih ‘90-ih scenaristi nategnuto presadili u današnji politički kontekst. Drugi problem je - nažalost - sam Chan. Kineski virtuoz bolji je kad treba skakati kroz prozor ili nasmijati gegom, nego kad treba ponuditi dramski lik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:12