VODIČ

Stream preporuka: Gledajući "Equinox" nemate pojma kamo će vas odvesti

Equinox, Netflix
 Netflix
Netflixova danska serija "Equinox" od gomile se sličnih serija razlikuje po jednom detalju: predložak joj je bio jedan - podcast

Posljednjih godina strimerski je serijski repertoar prepun nadnaravnih trilera, novinarskih istraga i nestalih djevojaka. Lavovski se dio tih serija temelji na prethodno postojećem materijalu - najčešće književnom, od Stephena Kinga do Harlana Cobena.

Netflixova danska serija "Equinox" od gomile se sličnih serija razlikuje po jednom zanimljivom detalju: predložak joj je bio jedan - podcast. Naslov mu je "Equinox 1985", a njegova autorica Tea Lindeburg ujedno je glavna kreatorica Netflixove šestodijelne adaptacije.

Radnja "Ekvinocija" počinje na dan ljetnog solsticija godine 1999. U Danskoj je okončala matura, a pijani maturanti tulumare u otvorenom autobusu. Kad padne noć, čitav razred maturanata - njih 21 - netragom nestane. Od cijelog razreda pronađu samo njih troje, no oni se ne sjećaju ničega. Među nestalima je i Lena, starija sestra maloljetne junakinje Astrid.

Dvadeset i jednu godinu poslije, Astrid je odrasla radijska novinarka. Jedne večeri, u program uživo joj se javi jedan od troje preživjelih i obznani da joj ima nešto važno reći o nestanku. Koji dan potom baci se s nebodera, a novinarka-sestra otpočinje detektivsku potragu. Ta potraga ubrzo skrene put indoeuropskog folklora i drevnih magijskih vjerovanja.

Svašta tu izlazi, od božice Astarte do uskrsnih jaja, numerologije i drevne astronomije. "Equinox" se pretvara u nordijsku, etnološku inačicu Dana Browna.

Glavnu junakinju u seriji vrlo dobro glumi Danica Čurčić, Beograđanka koja se kao jednogodišnje dijete doselila u Dansku i tamo napravila solidnu glumačku karijeru.

Ako se "Ekvinociju" može što zamjeriti, može to što nalikuje na puno sličnih serija koje smo gledali ("U šumi", "Outsider"). No, režijski je vrlo kultivirana, ima suspensa, a dok je gledate, nemate pojma kamo će vas odvesti.

Legendarna emisija o svemiru umjesto tablete za smirenje

Pogled prema zvijezdama možda nam u ovim vremenima može donijeti malo smirenja, a prema nebu i boljoj budućnosti možemo se okrenuti i uz "Andromedu", emisiju koja više od dvadeset godina u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručne suradnike Antu Radonića i Korada Korlevića te urednicu i voditeljicu Dubravku Družinec Ricijaš, odgovara na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike. Osim uživo na Drugom programu Hrvatskog radija svakog utorka od 20 do 22 sata, prethodne emisije mogu se poslušati i naknadno na web stranici HRT-a u Arhivi slušaonice. Ako vas svemir inače i ne zanima previše, posljednja emisija od 29. prosinca mogla bi vam biti vrlo zanimljiva jer se govorilo i o potresima, a gostovalo je nekoliko naših renomiranih znanstvenika.


Kožarićevi zapisi iz mlađih dana o životu, smrti, Bogu i prirodi

U Muzeju suvremene umjetnosti traje izložba Ivana Kožarića "Stvorit ću novi svijet, nova brda, nove gradove!". Pozornost je najvećim dijelom usmjerena na zapise iz njegova formativnog razdoblja: od akademije sredinom 1940-ih do boravka u Parizu 1959./60. U tom razdoblju prolazi istinske dvojbe i pitanja o životu, smrti, Bogu, prirodi, ljubavi i umjetnosti.

Zadnji dan za doživljaj zvučne instalacije “Like a women soul”

Multikanalna zvučna instalacija "Like a women soul" autora Tonija Meštrovića u sklopu projekta EPK može se pogledati (i poslušati) još danas u riječkoj Galeriji Kortil. Riječ je o svojevrsnom nastavku autorova rada "Abyssos" iz 2004. - dok je on nastao iz opčinjenosti morskim dubinama, u ovom se radu ta fascinacija odnosi na neodoljive dubine i nedokučivost žene.


Radovi pobjednika međunarodnog foto natječaja u Splitu

Projekt Kultura u fokusu petu se godinu zaredom realizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com. Prvog dana Nove 2021. godine, otvorena je izložba ''Kultura u fokusu'' u Galeriji fotografija Fotokluba Split, a donosi pobjedničku seriju te fotografije dobitnika nagrada po kategorijama natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:13