VODIČ

Stream preporuka: Nikad preglednija Sinatrina karijera u seriji na Netflixu

Dokumentarna serija o Franku Sinatri na Netflixu
 Netflix
Nikad Sinatrina karijera nije izložena tako pregledno, ali za cjelovitost trebalo je napraviti barem još dvije epizode

Dokumentarna mini-serija o Franku Sinatri (dva nastavka od dva sata) stara je već pet godina, ali rekao bih da je dosad nismo gledali. Tim više treba cijeniti strategiju Netflixa koji se sve više pretvara u riznicu svega i svačega, ali drži vrlo solidnu razinu pa ćete se iznenaditi što sve može iskrsnuti na toj streaming platformi.

Mini-seriju režirao je hiper produktivni Alex Gibney, no njegovo ime ovaj put puno ne znači, bitni su bili skupljači arhive, koji su skupili senzacionalan materijal. Nikad Sinatrina karijera nije izložena tako pregledno, ponešto je preskočeno, ali za cjelovitost trebalo je napraviti barem još dvije epizode.

Mladi dani pjevača početnika izvrsno su opisani, kao i njegova kasnija karijera s big bendovima. Iznenadit ćete se da je histerija obožavateljica oko njega dosta podsjećala na gužvu oko Elvisa Presleyja i Beatlesa, no poslije se i on sam našao u čudu kad ga je pregazila rockerska generacija. Ipak, nije se dao, o čemu svjedoči vrlo zabavan duet s Presleyjem, ali i nategnuta prilagođavanja novom vremenu na prijelazu 60-ih u 70-e.

Tu je i rijedak materijal s njegova "oproštajnog" koncerta iz 1971., nakon kojeg je nastavio nastupati, i to u velikim halama i na stadionima. Ima i dosjetki koje nisu na razini redatelja Gibneyjeva renomea, na primjer Gina Gershon posudila je glas Avi Gardner, Sinatrinoj drugoj supruzi, a slična je operacija izvedena i s Miom Farrow, njegovom kratkotrajnom trećom suprugom. Tema "Sinatra i mafija" dosta je dobro obrađena, a izdvaja se i poglavlje "Sinatra i Kennedyjevi".

Nejasno je zašto su izostavili "Strance u noći", Sinatrin najveći hit iz 60-ih, i to nakon žalopojki da su mu se u tom razdoblju albumi slabo prodavali. Ipak, u cjelini je to vrlo efektan vremeplov, i to ne samo za one koji drže da je u pitanju najvažniji pjevač svih vremena.

O surovosti života ljudi s otoka prema drami Elvisa Bošnjaka

U koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, na sceni splitskog HNK će u petak, 11. prosinca, s početkom u 19 sati, biti praizvedena drama "Usidrene" Elvisa Bošnjaka, glumca, dramskog pisca i scenarista rođenog 1971. u Splitu. Predstavu režira glumica HNK Split Anastasija Jankovska, čija je ovo prva samostalna režija, a uloge tumače Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac. Radnja ove drame zbiva se na neimenovanom srednjedalmatinskom, a istodobno i bilo kojem, otoku. Na otok se vraća ostarjeli Antonio, koji je davno dogovorno oženio mladu djevojku i ostavio je s djecom... Prva reprizna izvedba predstave na programu je sutra u 19 sati.

Predstava o strahu od nepoznatog danas premijerno u ZKM-u

Čini se da svi više volimo živjeti unutar limita nego zakoračiti u nepoznato. A kada se usudimo biti zajedno, bez ograničenja, postajemo veći od sebe - poruka je nove plesne predstave "Revel Revel", koja će večeras imati premijeru u ZKM-u. Pripremio ju je Zagrebački plesni ansambl, u suradnji s jednom od najuspješnijih španjolskih koreografkinja Roser López Espinosa.

Sudbine posade palih aviona u prostorima novigradskog muzeja

Izložba u novigradskom Muzeju Lapidarium donosi temu koja je dosad nedovoljno istražena. Riječ je o slučajevima pada ili prisilnog slijetanja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i svjedočanstva još uvijek živih svjedoka iz Umaga, Buja, Burola, Novigrada, Zrenja, Oprtlja, Momjana ili s područja Bujštine.

Gitarist Petrit Çeku uz pratnju Filharmonije večeras u Lisinskom

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog održat će danas u 19.30 u Lisinskom koncert u Plavom ciklusu. Slušatelji će imati priliku slušati Concierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga te 1. i 2. suitu iz baleta Petar Pan Brune Bjelinskog. Uz pratnju Zagrebačke filharmonije, nastupit će višestruko nagrađivani mladi gitarist Petrit Çeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:23