IGRA PRIJESTOLJA

STRMOGLAVILE SE OCJENE 'Sedam sezona je prodajete kao borkinju za pravdu, a onda u dvije epizode od nje napravite psihopatkinju'

Emilia Clarke kao Daenerys Targaryen
 Profimedia, Backgrid UK
 

Glumac Conleth Hill koji u HBO-ovoj seriji "Igra prijestolja" glumi Gospodara šaptača Varysa (ponekad ga zovu i "Paukom"), svojevrsnog savjetnika za obavještajnu zajednicu i špijunske aktivnosti vladara koji sjedi na Željeznom prijestolju (ili drži da mu je nepravedno oteto, kao što je to slučaj s Daenerys Targaryen), u razgovoru za Entertainment Weekly rekao je da mu posljednjih nekoliko epizoda serije nisu baš najdraže.

"U cjelini, bilo je to iznimno pozitivno i briljantno, ali posljednjih nekoliko sezona ne brojim kao najdraže. Ne mogu se požaliti jer je riječ o šest odličnih sezona, a u posljednje dvije sam imao nekoliko odličnih scena. Tada se ti za mene promijenilo", rekao je Hill i dodao da se za njega situacija promijenila kada je ponestalo predloška po kojoj je serija rađena, serijala knjiga "Pjesma leda i vatre" pisca Georgea R. R. Martina.

"Kada smo izašli izvan okvira (Martinovih knjiga), izgubile su se priče čudaka i autsajdera. Ta specijalna niša nije više bila toliko upečatljiva kao prije. (U osmoj i sedmoj sezoni) bilo je odličnih scena u kojima bi ja na kraju došao i dao "vremensku prognozu". Pomislio sam da Varys gubi svoje znanje. Ako je on toliko inteligentan i ima svoju mrežu izvora, kako to da ne zna što se događa? To je doprinijelo mom potištenju. U (petoj epizodi osme sezone naslovljenoj "Zvona") pogubljen sam zbog plemenitog cilja pa je to donekle ispravljeno, ali par sam sezona bio frustriran."

Ako je suditi po trominutnom videu koji je na YouTubeu objavio korisnik imena Dankius M. Meme, Hillovo mišljenje dijele i mnogi drugi članovi glumačke ekipe. Spomenuti video, naime, sadrži niz isječaka u kojima Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Liam Cunningham (Davos Seaworth), Joe Dempsie (Gendry), Kit Harrington (Jon Snow), Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Ian McElhinney (Barristan Selmy) i sam Martin na direktne i indirektne načine kritiziraju način na koji je serija napisana.

Clarke je tako na jednom crvenom tepihu s nervoznim osmijehom na licu u mikrofon televizijske emisije Entertainment Tonight uzviknula da je posljednja sezona serije "najbolja ikad". Cunningham se na pitanje o tome je li sretan kako serija završava samo kiselo nasmijao, dok je Dempsie na jednoj konferenciji crno na bijelo rekao da je u sedmoj sezoni karakterizacija likova u potpunosti napuštena. Harrington je finale opisao kao razočaravajuće. Dinklage je u jednom razgovoru kritizirao odluku Tyriona da se žene i djeca tijekom Bitke leda i vatre na poljanama ispred Oštrozimlja smjeste u kripte. "(Kralj noći) mrtve vraća u život, a žene i djecu smo stavili u kriptu. Pa... blah... Tyrion je pametan, ali čini ne toliko pametan kako se izdaje", rekao je, aludirajući na odluku pisaca serije. "Pročitao sam knjige i pomislio, 'radujem se ovoj sezoni jer ću imati više posla, moći ću se ovome zbilja posvetiti, baš se radujem'. No, (D. B. Weiss i David Benioff) odlučili su u kojem će smjeru ići s pričom. Ja sam im rekao zašto mislim da Barristan ne bi trebao 'otići' iz serije, ali oni su napravili to što su htjeli", rekao je McElhinney.

"Ako ste knjigu planirali tako da je batler ubojica i onda na internetu pročitate da je netko shvatio da je batler ubojica pa odlučite to promijeniti tada svi znakovi koje ste postavili ne vode nigdje i pokvarite knjigu. Umjesto tih znakova morate postaviti nove, pa mijenjate ono što ste napisali i napravite čušpajz", rekao je Martin. U videu u jednom trenutku sam Benioff govori da se njemu i Weissu nije sviđala ideja da Jon bude taj koji će u Bitki leda i vatre još jednom biti heroj, unatoč tome što je Jon tijekom cijele priče uglavnom igrao tu ulogu i u njoj bio odličan.

Pad kvalitete serije o kojem je pričao Hill očituje se i u ocjenama koje su kritičari tijekom godina davali pojedinim epizodama serije. Korisnik internetskog foruma Reddit u/dozzinale objavio je grafički prikaz tog pada i zaista zaprepaštava koliko je posljednja sezona slabija od svih ostalih. Istina, ni šesta ni sedma ne stoje najbolje, ali daleko je to od uglavnom obljubljenih prvih pet sezona. Izuzev, naravno, šeste epizode pete sezone ("Unbowed, Unbent, Unbroken") u kojoj Ramsay Bolton (Iwan Rheon) pred očima Theona Greyjoyja (Alfie Allen) brutalno siluje svoju suprugu Sansu Stark (Sophie Turner). Podsjetimo, taj je brak prethodno dogovorio Petyr "Maloprsti" Baelish (Aiden Gillen), osoba koja je cijeli život bila zaljubljena u Sansinu majku Catelyn i koji je, prema svemu sudeći, htio ljubovati sa Sansom. Zašto mu se dogovoreni brak Sanse i nepredvidivog psihopata Ramsayja činio kao dobra ideja? Zašto je lik kojega krasi proračunatost i inteligencija povukao tako glup potez? Nikada nećemo doznati.

Istaknimo da su ocjene kritičara tijekom prve četiri sezone rijetko padale ispod 90 posto prema sistematizaciji na internetskoj stranici Rotten Tomatoes, stranici koja agregira ocjene kritičara i pretvara ih u jedinstven postotak "svježine". Njih svega pet ocijenjeno je slabije od 90, a samo jedna je ocijenjena s manje od 80 posto. Samo jedna epizoda osme sezone dobila je ocjenu iznad 90, i to je bila prva. Četvrta epizoda posljednje sezone, "Duga noć", odnosno Bitka leda i vatre, ocijenjena je s manje od 60 posto. Pretposljednja epizoda sezone naslovljena "Zvona" trenutno posjeduje ocjenu, odnosno rejting od 49 posto. Nisu glumci serije naivni. Osjetili su da kvaliteta pada i brojke njihovim mišljenjima daju težinu.

[OC] The Downfall of Game of Thrones Ratings from r/dataisbeautiful

Pitate se: Zašto je baš ta epizoda osme sezone najgore ocijenjena epizoda serije ("Unbowed, Unbent, Unbroken" trenutno je 54 posto svježa na Rotten Tomateosu)? U toj je epizodi uništen lik Daenerys Targaryen.

Daenerys je u svijetu serije pozicionirana kao borkinja za potlačene i nedužne, robove i niže klase. Ona je veći dio serije provela oslobađajuće robove u gradovima Essosa i kažnjavajući tirane koji su ih sustavno ugnjetavali godinama. Treća je sezona završila s prizorom u kojem je oslobođeni robovi iz grada Yunkai zovu "mhysa", što znači "majka". Jorah Mormont (Iain Glen), prekaljeni i iskusni borac više je puta ponovio da Daenerys ima meko srce te da je puna razumijevanja. Podsjetimo i na to da je Daenerys jednom prilikom zatvorila svoje zmajeve jer su pojeli jedno dijete u Meereenu. Weiss i Benioff pokušali su objasniti da je Daenerys pobjesnila jer ju je Jon Snow izdao i svojim sestrama (!) rekao da je i Stark i Targaryen, zato što je Cersei pogubila Missandei (Natalie Emmanuel) te zato što su Barristan Selmy i Jorah Mormont umrli braneći je. Pokušali su je pozicionirati kao autsajdericu Westerosa koja osim svoje želje da sjedne na Željezno prijestolje nema ništa. Istina, Daenerys je pokazala da zna biti sklona drastičnim potezima, no svoj je bijes do tada usmjeravala isključivo ka onima koji su dio "igre". Civili i nedužni nikada nisu trpjeli njezin bijes. Ako se htjela ispričati priča o "ludoj" Daenerys Targaryen koja poput svog oca Aerysa Targaryena u bunilu viče "spalite ih sve", to se moralo početi ranije i to puno ranije. To se ne može napraviti u dvije epizode, bez obzira na to koliko je puta Sansa poprijeko pogleda.

S obzirom na to da je u najavi posljednje epizode sezone natuknuto da je Daenerys prigrlila ovu stranu svoje ličnosti, ostaje nada da će se naći netko tko će joj zabiti nož u leđa na isti način na koji je to Jaime napravio njezinom ocu.

Arya je već ubila jednog kralja, mogla bi i jednu kraljicu. Nikad se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54