StoryEditor
TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?

STUDENT KEMIJE I STRASTVENI PUB KVIZAŠ ISPAO NA PITANJU O BRITANSKOJ VLADI Nije znao kojeg kućnog ljubimca u službenoj rezidenciji ima Boris Johnson

 
Tko želi biti milijunaš
 HRT

Od natjecatelja Mladena Rakića, koji je pohod na milijun nastavio iz prošle emisije popularnog HRT-ovog game showa Tko želi biti milijunaš?, uspješniji u ovotjednu izdanju kviza, čiju je publiku nedavno zamijenio džoker "Tri znalca", bio je vlasnik "najbržega prsta" Matej Pavlinić. Matej je stigao do pitanja za 64.000 kuna.

No krenimo redom. "Milijunaša" je, dakle, otvorio Mladen odgovarajući za 2.000 kuna te s džokerima "Zovi" i "Pola-pola" na raspolaganju. Istrijan sa zagrebačkom adresom i diplomom inženjera elektrotehnike nakon dva točna odgovora telefonski je zatražio pomoć na povijesnom pitanju za 8.000 kuna. Nije znao je li Slovačka, Sovjetski Savez, Njemačka ili Litva država koja je 17. rujna 1939. napala Poljsku. - Sovjetski Savez, rekao je džoker davši točan odgovor.

No već na pitanju za dvostruko viši iznos Mladenu je bila potrebna i posljednja neiskorištena pomoć. Naime, muke mu je zadalo pitanje o nadimku koji su istarskom naselju Draguću nadjenuli mediji. Iako je priznao kako za nadimak nije čuo, mislio je da bi on mogao biti Mount Rushmore. Međutim, među prepolovljenim ponuđenim odgovorima našli su se istarski Hollywood i istarski Las Vegas.

- Gađat ću, izjavio je natjecatelj rekavši Hollywood. Na Tarikov upit o logici koja ga je dovela do toga zaključka ustvrdio je da ga je povezao s doslovnim prijevodom - sveta šuma. Iako je pogodio odgovor, prijevod nije imao nikakve veze u odabiru nadimka već, pojasnio mu je voditelj, činjenica da su spomenutim naseljem za potrebe snimanja filmova i televizijskih serija prodefilirali neki od poznatih svjetskih glumaca.

Za prelazak drugoga praga na red je došlo sportsko pitanje. Tko se može pohvaliti da je bio na prvom mjestu ATP ljestvice i u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima? Ilie NăstaseIvan LendlJohn McEnroe ili pak Mats Wilander?

Pomoći više nije bilo pa je ponovno odlučio zaigrati na kartu sreće i pogađati. Odabrao je ime Matsa Wilandera te kviz napustio s 1000 kuna. Zanimljivo je i da su znalci (mladi kvizaši Bruno Robert Kirinić iz Zagreba, Josip Buklijaš iz Vrgorca te Ivan Jurić iz Županje) u razgovoru s Tarikom dali tri različita odgovora ne dotakavši se pritom Mladenova odabira. Da je riječ o McEnroeu znao je Ivan Jurić.

Od četvorice kandidata koji su igrom "Najbrži prst" imali priliku sjesti u vrući stolac i oboružani znanjem i/ili srećom krenuti u osvajanje milijuna, najbrže je rimske brojke od najveće do najmanje poredao spomenuti Matej Pavlinić.

Taj je student kemije iz Zagreba i strastveni pub kvizaš prvoga džokera, "Pola-pola", iskoristio na pitanju za 8.000 kuna. Ono se odnosilo na kemijski element koji čini više od 70 posto mase današnjega Sunca.

Ponuđeni odgovori bili su helij, fosfor, sumpor i vodik, a primjenom džokera ostali su helij i vodik. - Neka bude vodik, izjasnio se Matej i krenuo na osvajanje 16.000 kuna.

Dočekalo ga je nogometno pitanje i neminovan poziv. Džoker je bio nesiguran. Rekao je da su možda Pletikosa i Ćorluka naši nogometaši bili suigrači u čak tri kluba.

- Neka se znalci onda izjasne, kazao je Matej izabravši Brunu pošto su sva trojica podigla ruku. Bruno je uz kraću argumentaciju odgovorio kako je riječ ipak o Ćorluki i Modriću te Mateju osigurao otvaranje pitanja za prelazak drugoga praga.

Natjecatelj je prešao prag znajući tko je obnašao dužnost bana u doba kralja Petra Krešimira IV., ali muke po životinjskom ljubimcu u britanskoj vladi stajale su ga dodatnih 32.000 kuna. Matej je, naime, rekao kako je Larry koji je u britanskoj vladi "ispratio" Davida Camerona i Theresu May, a "dočekao" Borisa Johnsona - pas, no riječ je o mačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 08:13