Piše N. Polimac

Summerville je čudan, odjednom iz čista mira počnu potresi, a pojavljuju se i duhovi...

Istjerivači duhova: Nasljeđe

Ivan Reitman nagovorio je sina Jasona, također redatelja, da snimi još jedan film iz franšize

Nakon što su “Istjerivači duhova” sa ženskom postavom (Melisa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon) osrednje prošli u kinima (u njima je jedini dobar štos bila duhovita uloga Chrisa Hemswortha kao bedastog recepcionara), činilo se da je franšiza o luckastoj borbi protiv duhova definitivno završena. Očito nije bilo baš tako, jer narednog vikenda u kina diljem svijeta (pa i u nas) stiže film “Istjerivači duhova: Nasljeđe”.

U čemu je štos? Valjda Ivan Reitman, redatelj prvih dvaju filmova iz osamdesetih, nije mogao podnijeti da njegov najveći uspjeh dočeka tako neslavan kraj, pa je nagovorio sina, također vrlo uspješnog redatelja Jasona Reitmana (“Juno”, “Ni na nebu ni na zemlji”), da snimi još jedan film iz franšize. To inače nije vrsta filma kakva njegovu sinu odgovara, on se kloni specijalnih efekata i naglašenih komedija, ali za sve ima prvi put. Sudeći po rezultatu, posao je obavio izvrsno.

”Nasljeđe” se nastavlja izravno na “Istjerivače duhova 2” (1988.) i uopće se ne referira na “ženski odvojak” (2016.). Njegova protagonistica je Callie (Carrie Coon), unuka jednog od izvornih “istjerivača duhova” Egona Spenglera (u prva dva filma glumio ga je Harold Ramis, ali je umro 2014.), koja se snalazi kako zna i umije da školuje i prehrani svoje dvoje djece Phoebe (Mckenna Grace) i Trevora (Finn Wolfhard). Upravo su ih izbacili iz stana zbog neplaćenih računa, pa im nema druge nego preseliti se na farmu koju im je ostavio Egon.

Prvi susret s mjestom koje se zove Summerville je zastrašujuć, tek nekoliko kuća i jedan supermarket, no farma na kojoj će živjeti djeluje još gore. Puna nekakvih čudnih patenata i prašine, a u svemu tome jedino se dobro snalazi Phoebe, koja, kad poraste, namjerava postati znanstvenica. U svemu tome što je ostavio Egon ona se jako dobro snalazi, inače je potpuno nedruštvena, no ovdje je u samo nekoliko dana pronašla prijatelja, to je Podcast (Logan Kim) koji ima slične interese kao i ona.

Štoviše, njihov profesor Grooberson (Paul Rudd) je seizmolog i oduševljen je što napokon ima dva učenika koji dijele njegove interese, a sviđa mu se i Phoebina mama. Trevor za to vrijeme ima druge planove, zapošljava se u tamošnjem “fast foodu”, ne zato što bi ga ta vrsta posla zanimala, nego ga fascinira kolegica s posla Lucky (Celeste O’Connor).

Sam Summerville dosta je čudan, odjednom iz čista mira počnu potresi, a pojavljuju se i duhovi, vrlo slični onima iz prva dva filma. Phoebe i Podcast odjednom će shvatiti da patenti koje je marljivo skupljao Egon imaju svoju svrhu i da se nekima mogu uhvatiti ta povremeno eterična, a povremeno sablasna stvorenja. Nimalo slučajno što se radnja zbiva u malom mjestu, na taj način budžet nije suviše opterećen, a glavnina novca ionako je namijenjena specijalnim efektima.

Također, prisutnost Jasona Reitmana pokazala se itekako zahvalna, jedini je on bio u stanju nagovoriti Billa Murraya, Ernieja Hudsona, Dana Aykroyda i Sigourney Weaver (dvoje potonjih gostovali su i u “ženskim” “Istjerivačima duhova”) da se pojave u epizodama, a nevjerojatna je dosjetka da Harolda Ramisa dočaraju hologramom. Vrlo zabavan film kojim će poklonici izvornih “Istjerivača duhova” napokon biti zadovoljni.

Istjerivači duhova: Nasljeđe
am. fant. pust. komedija, 2021.
redatelj: Jason Reitman
BUDŽET: cca 100 milijuna dolara
U KINIMA: od 25. studenoga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35