Promjena kanona

Superman se više ne bori za američki način života već za bolje sutra sviju nas

Henry Cavill kao Superman u ”Čovjeku od čelika” iz 2013. godine redatelja  Zacka Snydera.
 
 Syncopy/Dc Comics/Afp/Profimedia
Novi moto omiljenog američkog superjunaka koji leti oko zemlje već 83 godine je "Istina, pravda i bolje sutra"

DC Comics su objavili da mijenjaju krilaticu pod kojom Superman djeluje.
Tako se omiljeni superjunak više neće boriti za "Istinu, pravdu i američki način života" već za "Istinu, pravdu i bolje sutra".

“Kako bi naše priče bile vjerodostojnije i kako bi odali počast nevjerojatnom naslijeđu Supermana i njegovom doprinosu izgradnji boljeg svijeta, zaključili smo da je došlo vrijeme da se njegov moto razvija”, rekao je glavni kreativni direktor DC -a Jim Pub Lee. “Superman je dugo bio simbol nade koji je inspirirao mnoge, a s novim motom samo ide još dalje u toj misiji.” Lee je odbio dalje komentirati zašto su odustali od "američkog načina života".

Taj potez zasigurno neće dobro sjesti svim obožavateljima ovog superheroja koji je odgojen u Kansasu, nosi crveno-bijeli i plavi kostim i već je desetljećima simbol američkog idealizam i optimizma.
No, već je u filmu "Povratak Supermana" Bryana Singera iz 2006. godine urednika Daily Planeta Perry White upitao: "Zalaže li se Superman još uvijek za istinu, pravdu i sve te druge stvari? " Koscenarist filma Dan Harris objasnio je tada da je Superman međunarodni superjunak.

Pet godina kasnije, u 900. broju Action Comicsa, Superman se odrekao svog američkog državljanstva te je izjavio: „Umorio sam se od toga da se moje akcije tumače kao instrumenti američke politike. ‘Istina, pravda i američki način’ - više nije dovoljno. Svijet je postao premalen i sve je povezano. ”

No 2013. Zack Snyder se u "Čovjeku od čelika" vratio domoljublju. Superman u filmu tako kaže kako je on iz Kansasa i da ne može biti više američki nego što jest. "Za mene je Superman savršena mješavina Americane", rekao je tada Snyder. "Želio sam da njegov lik bude mješavina "The Right Stuff" (film o prvim američkim astronautima) i slika Normana Rockwella, uz jaku dozu tjeskobe i egzistencijalnih pitanja."

DC Comics prošlog je ponedjeljka objavio da je aktualni Superman Jon Kent (Clarkov sin) biseksualac a njegov moto je "Istina, pravda i bolji svijet". "Istina, pravda i bolje sutra" sada je moto njegovog oca Clark Kenta.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58