'ONI SAMO ODLAZE I DOLAZE'

SUSRET DVA SVIJETA U ZORU NA PLAŽI Film Borisa Poljaka najbolji na festivalu u Ljubljani

Kratkometražni dokumentarni film "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa FeKK YU, u sklopu kojeg su se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljani prikazivali filmovi autora s područja bivše Jugoslavije.

Žiri trećeg izdanja festivala je obrazložio kako je Poljakov film nagrađen zbog svog "opservacijskog naglaska na ljude i njihove međusobne odnose koji istovremeno podsjeća na bogatu tradiciju jugoslavenske dokumentarne literature".

"Narativni ritam filma i njegov vizualni jezik zahtijevaju da ga se doživi na velikom platnu kako bi ga se u potpunosti cijenilo", ističe se u njihovom obrazloženju.

U žiriju su bili Ingrid Beerbaum (filmska kritičarka i selektorica), Jukka-Pekka Laakso (direktor filmskog festivala Tampere i član Europske filmske akademije) i Michael Pattison (scenarist i filmski kritičar).

Film "Oni samo dolaze i odlaze" prikazuje plažu na kojoj se u cik zore susreću dva suprotna svjeta - brojne grupice mladih na putu su kući, dok istovremeno na plažu polako dolaze stariji ljudi čiji dan tek počinje.

Poljakov film već je osvojio nagrade na festivalu u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma, Tabor Film Festivalu, DokuFestu i Liburnia Film Festivalu.

Uz režiju Poljak potpisuje scenarij i kameru dok je za montažu bio zadužen Damir Čučić.

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sufinancirao ga je Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatski filmovi ove su godine na festivalu bili uvršteni u natjecateljske programe FeKK YU i FeKK SLO, a programska sekcija Instant cult bila je posvećena opusu Igora Bezinovića.

Glavna nagrada festivala dodijeljena je filmu "Kamen u ruci" srpskog redatelja Stefana Ivančića, dok je najboljim u kategoriji FeKK SLO proglašen "Trahere" u režiji Juša Jeraja i Atile Urbančiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:17