OD SLIKARSTVA DO ANIMACIJE

Suzan Pitt dobitnica Nagrade za životno djelo Animafesta

iz filma 'Joy Street' (1995)
 

ZAGREB - Proslavljena američka umjetnica Suzan Pitt dobitnica Nagrade za životno djelo 29. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, što će se održati od 3. do 8. lipnja.

Jednoglasnu odluku o toj nagradi donijelo je Vijeće festivala, obrazloživši kako je Suzan Pitt (Kansas City, 1943.) umjetnica koja se korištenjem raznolikih medija u svojoj bogatoj karijeri dotakla animacije, slikarstva, mode povezavši ih kroz krajolike, urbane prostore, popularnu kulturu, operu i suvremenu umjetnost.

Svoje umjetničko stvaralaštvo počela je u mediju slikarstva, šireći interes na animaciju i izvedbene umjetnosti te oslikavanje odjevnih predmeta, a okušala se i u modi te opernoj videoscenografiji.

"U svijet animacije ušla je kroz medij slikarstva stapajući slikarske vještine, ljubav prema flori i fauni s halucinantnim pop-svjetovima i Meksikom kao vječnom inspiracijom, osvrćući se na društvene probleme u kojima živi", podsjeća se u obrazloženju.

"Kolažirajući narative iz manjih segmenata stvara napete dramaturške situacije paralelno propitujući mogućnosti filmske strukture, ulaska u djelo, poziciju gledatelja. Spretno se okušala u vrlo različitim medijima prelazeći pragove, granice i zidove između muralnog slikarstva, modnog dizajna, animacije, videoscenografije za opere i galerijskih prostora", dodaje se.

El Doctor (Trailer) from Suzan Pitt on Vimeo.

Pitt je većinu života provela na relaciji Europa i SAD, stvarajući prepoznatljiv, fascinantan filmski opus (Asparagus, Joy street, El Doctor, Visitation), koji i danas redovito prikazuju relevantni svjetski festivali animacije i filmske institucije poput Academy of Motion Picture Arts and Sciences u Los Angelesu, Sundance Film Festival, New York Film Festival, London Film Festival, Ottawa International Animated Film Festival, Image Forum Film Festival u Tokiju.

Visitation (Trailer) from Suzan Pitt on Vimeo.

Osim na filmskim festivalima radovi joj se predstavljaju u najvažnijim institucijama suvremene umjetnosti, kao što su Walker Art Center, MoMa i Muzej Stedelijk u Amsterdamu.

"Kombinirajući u svojim filmovima različite tehnike od direktnog rada na filmskoj traci, animacije pijeskom, te slikarskih i crtačkih tehnika stvara impresivnu i toplu vizualnu poeziju u koju ćemo uvijek sa zadovoljstvom utonuti.", zaključuje se.

Nagrada za životno djelo bit će joj uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu, 3. lipnja iduće godine.

Uskoro će se objaviti i poziv za prijavu filmova za 29. Animafset - 1. studenog, a bit će otvoren do 1. veljače za sve kratkometražne, dugometražne i studentske animirane filmove završene nakon 1. siječnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:40