PET DANA KULTURE U ISTRI

Svečano otvoren 22. Motovun Film Festival

Igor Mirković i Milena Zajović
 Ranko Suvar / CROPIX

Prigodnim programom na glavnom festivalskom Kino trgu te odavanjem počasti nedavno preminulom redatelju i prijatelju Motovuna Dušanu Makavejevu u utorak navečer u tom je gradiću otvoren 22. Motovunski filmski festival na kojem će do subote biti prikazano stotinjak nezavisnih filmova iz cijelog svijeta.

Festival je počeo projekcijom slovenskog filma godine "Nikad više luzerica", egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart.

Kako je rečeno na otvaranju, programski zajednički naglasak filmovima odabranima za ovogodišnji festival je zabrinutost za društvo u kojem se budi isključivost, ali i vedrija alternativa današnjem nepravednom svijetu uz predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković na otvaranju je istaknuo kako je ovogodišnja formula motovunske filmske čarolije dvadeset dugih, trideset kratkih filmova, fokus na mlade Poljake, s obzirom da je Poljska ovogodišnja zemlja partner festivala te filmovi o populizmu.

- To je rezultat cjelogodišnjeg truda, tisuću odgledanih naslova i temperamentne debate kako bi pripremili najbolji mogući film - poručio je Mirković.

Ocijenivši kako je ovaj festival od neprocjenjive kulturne i društvene važnosti, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin je istaknuo da će i ove godine Motovun idućih pet dana postati mjesto filmske čarolije, dobre zabave i ukusne lokalne eno-gastronomije.

Drugi večernji film na Trgu bila je makedonska crna komedija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Strugar Mitevske koja dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna još su dva pulska laureata - apsolutni pobjednik festivala, u petak domaći "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević te u četvrtak srpski "Šavovi" redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju.

Za Propeler Motovuna borit će se 13 naslova, među njima i ruski film "Tvornica" te švicarska nadrealna drama "Nevinost".

O najboljem filmu odlučuje žiri u kojem su hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Kao što je uobičajeno, filmovi će se u Motovunu prikazivati u četiri kina: od jutra do kasnog popodneva u Kinu Bauer i Kinu Mak, a navečer na otvorenome u Kinu Trg i Kinu Billy.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program čija je zvijezda prvog dana popularni splitski reper Vojko V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2023 03:25