ŠAKA U OKO SRBIJI

Svjetska premijera antivučićevskog filma u Puli: junakinja, novinarka, zarađuje za kruh tako što masu pothranjuje žutilom

Scena iz filma

 IMDB, promo
Film redatelja Stevana Filipovića pokazan na Pula Film Festivalu prikazuje zemlju u kojoj mediji guše javnost trešom, tajne službe uklanjaju ljude i brifiraju policiju, a javni je prostor zasićen reality programima

U Puli je u utorak prikazan srpski film "Pored tebe" beogradskog redatelja Stevana Filipovića. Filipovićem kriminalistički noir nije samo zanimljivi žanrovski rad. To je i dosad najizravniji protu-vučićevski politički film, prava šaka u nos današnjoj vladajućoj Srbiji.

Junakinja "Pored mene" je novinarka tabloida (Mina Nikolić) koja bi se htjela baviti ozbiljnim novinarstvom, ali zapravo zarađuje za kruh tako što masu pothranjuje žutilom. Od starog školskog druga počne dobivati kompromitirajuća videa o znancima iz generacije, od MMA prvaka do zvijezde realityja. No, jednog dana njen izvor je nađen mrtav. Novinarka i inspektor (Branislav Trifunović) nađu se usisani u istragu koja vodi prema politici. Sve se to, nije nebitn, zbiva u Srbiji koja je pod pandemijskim mjerama.

Filipovićev film u osnovi je tehno-triler s puno screenshota, ekrana i SMS poruka, montiran frenetično, dakle- pravi film za digitalce. Kao krimić nije besprijekoran i pokatkad je pripovjedno kvrgav. Ali, film je razorna slika društva. Prikazuje zemlju u kojoj mediji guše javnost trešom, tajne službe uklanjaju ljude i brifiraju policiju, a javni je prostor zasićen selebritijima i reality programima prema kojima normalni tabloid izgleda kao filharmonija. Pri tom Filipović ne šamara u rukavicama: u filmu se uzduž i poprijeko izruguje s vladajućom strankom i njenim političkim diskursom, te sa samim Vučićem koji se u filmu vidi i čuje. U dvorani u Puli film sam gledao s puno srbijanskih gledatelja koje je to beskrajno razgalilo. Imao sam osjećaj kao da "Pored tebe" srbijanskim gledateljima stvara onakav lascivni užitak kakav je u Tuđmanovo doba hrvatskim čitateljima stvarao Feral: da uživaju u filmu koji moćnika tretira kao klauna. Bit će zanimljivo vidjeti što će se s "Pored tebe" događati u idućem razdoblju.

No, u Puli sam imao osjećaj da gledam film koji je kristalizirao epohu i napipao puls trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:44