MONOGRAFIJA POSVEĆENA GLUMCU

Svom suprugu Ivici Vidoviću Gordana Gadžić podigla je dostojan spomenik

Zacijelo su najskromniji ljudi zaslužili da se najobimnije dokumentira njihov život.

Glumac Ivica Vidović bijaše toliko samozatajan a duhovit čovjek, da za njega i nije bilo odviše glavnih uloga u našoj balkanskoj dramaturgiji. Svejedno, njegova tiha pojava obilježila je naše živote...

Likovi intelektualaca

Monografija “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić, urednice i suautorice, za naše je prilike velebno djelo.

Suizdavači su Školska knjiga i Teatar Rugatino, za koji je Ivica Vidović što se kaže ginuo do smrti. Raskošno opremljena knjiga broji 505 stranica, zabilježena je ukupno 221 uloga glumčeva, tu je kakvih 800 fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija…

Kad je posrijedi glumčev rad, podjednako se monografija bavi kazalištem, filmom i televizijom, dakako ne samo u Hrvatskoj nego na području bivše Jugoslavije.

Gordana Gadžić jest, ukratko, pokojnom suprugu podigla zbilja dostojan kulturni spomenik. Poznato je da su glumci jedini intelektualci kojima je uskraćen pristup u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Zvuči neobično, ali kazališni kritičar može biti akademik a dramski prvak niti slučajno.

A ako je tko bio zaslužio status akademika među glumcima, onda je to zacijelo Ivica Vidović. Njegove različite kreacije intelektualaca nisu tek bile puke karikature naglašenih “karakteristika”, kako se to od njega počesto htjelo, nego duboko promišljena i doživljena bića dovedena u stanja samorazarajuće lucidnosti, koja se onda “emitira” cijelim njegovim glumačkim aparatom.

U nas se relativno rijetko prave monografije o glumcima. Hrvoje Ivanković je ne tako davno dovršio monografiju o drugom skromnom prvaku našemu, Peri Kvrgiću, a lijep je prinos dao i ovoj knjizi. Njegov profinjen stil, nenametljiv a i duhovit, lijepo naliježe uz lik Vidovićev.

Promocija u podne

Mnogi su domaći intelektualci pridodali svoje uvide: Miljenko Jergović, Boris Senker, Hrvoje Ivanković, Tonko Maroević, Vjeran Zuppa, Lada Martinac Kralj, Davor Špišić, Nataša Govedić, Tomislav Kurelec, Vladimir Gerić, Božidar Violić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Miroslav Međimorec, Jurica Pavičić, Damir Radić, Dražen Ilinčić, Branko Ivanda, Bogdan Žižić, Rade Šerbedžija, Ivica Ivanišević, Ahmed Burić, Branko Baletić, Dubravko Mihanović, Milena Dravić, Milan Kundera, Veselko Tenžera, Želimir Falout i još neki.

Vidovićeve ključne uloge predstavljene su obimno, tekstualno i fotografski, nižu se eseji, kritike, komentari publike, intervjui...

Promocija monografije “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić održat će se danas u podne u Gliptoteci HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:42