FILM ‘ČUVARI FORMULE‘

‘Ta vijest se skrivala u Jugoslaviji, nije se znalo mnogo o strašnom incidentu u Vinči‘

Dragan Bjelogrlić

 Antonio Balic/Cropix
Znastvenike smrtonosnoj dozi zračenja, tajna jugoslavenska policija odvela je na liječenje u Pariz. U Vinči je izvedena prva transplatacija bilo kog organa u svijetu

Novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" bit će premijerno prikazan u kolovozu na jednom od najvećih europskih filmskih festivala u Locarnu (Švicarska) i to u okviru prestižnog programa – Piazza Grande. Tako će ovaj film biti prvi s prostora Balkana koji će svoju svjetsku premijeru imati u okviru programa Piazza Grande.

- Poziv na Piazza Grande izuzetno je priznanje za sve nas koji smo radili na ovom filmu, i sigurno pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše povijesti izađe u svijet na ‘velika vrata‘. Čestitam svim suradnicima na ovom ogromnom priznanju - izjavio je Bjelogrlić, čiji film prati nesreću koja se zbila u Vinči 1958. godine, rađenu po bestseleru Gorana Milašinovića ‘Slučaj Vinča‘. Scenarij za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Priča kreće kada u jeku hladnoratovske krize, grupa znanstvenika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekt koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Stjecajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Pariz. Francuski liječnički tim zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Liječnici stoga predlažu da se po prvi put u povijesti izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

- Riječ je o fikciji baziranoj na istinitom događaju. Bio sam impresioniran kada sam pročitao da se 1958. godine dogodio incident u Vinči i poslije toga prva transplatacija koštane srži, koja je bila prva transplatacija bilo kog organa u svijetu. Bilo mi je to kao liječniku zanimljivo jer nisam znao ništa o tom događaju, ta vijest se skrivala u Jugoslaviji, nije se znalo mnogo o tom incidentu. Istraživao sam literaturu, koje je bilo malo, saznao sam imena osoba sa francuske strane koji su bili dobrovoljni davaoci i pokazali nevjerojatnu humanost, kao i naših ljudi, nekoliko njih je i sada živo, sa njima sam razgovarao - ispričao je doktor i književnik Goran Milašinović za Novu rs.

U naslovnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, te francuski glumci Alexis Manenti, Olivie Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne sigurnosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih znanstvenika redatelj je dodjelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićović.

Nakon premijernog prekazivanja u Locarnu ‘Čuvari formule‘ dolaze i na Sarajevo Film Festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:06