PRVOMAJSKI VIKEND

TABOR FILM FESTIVAL Filmska internacionala na zagorskim bregima

 Facebook
Bogatim filmskim program, ali i onim glazbenim, zasigurno će biti zadovoljni svi koji odluče prvomajski vikend provesti u Velikom Taboru na 13. Tabor Film Festivalu

Na trinaestom po redu Tabor Film Festivalu , koji se održava od 30. travnja do 2. svibnja u desiničkom dvorcu Veliki Tabor, u međunarodnoj konkurenciji bit će prikazano četrdesetak filmova svih žanrova iz više od dvadeset zemalja, među kojima će se naći i veći broj naslova koji se po prvi put prikazuju u Hrvatskoj ili u regiji, a festivalska će ih publika gledati u kinima Tabor Varosh i Rustica. Svjetsku će pak premijeru imati portugalsko-švicarski Film o Hotelu (Film sobre o hotel) redatelja Tommasa Donatija, dokumentarac o čistačici jednog od hotela na otoku Madeiera, a onu internacionalnu eksperimentalni portugalski film Donekle nepotpun odraz (Espécie de Miragem Incompleta) redatelja Tiaga Guedesa.

U međunarodnoj se konkurenciji ponovo našao i jedan domaći film, hvaljena 'Kokoška' Une Gunjak, igrani film o djevojčici iz Sarajeva koja za šesti rođendan dobiva živu kokoš, no kada shvaća da će stvorenje biti ubijeno kako bi prehranilo obitelj, odlučuje ju pustiti na slobodu.

U žiriju za međunarodnu konkurenciju ove se godine nalazi argentinski redatelj Manuel Abramovich, redatelj filma Kraljica (La Reina) s kojom je pobijedio na prošlogodišnjem izdanju Tabora. Uz njega će o najboljim filmovima odlučivati finska producentica Sari Volanen, članica odbora Tampere film festivala, te Igor Prassel, umjetnički direktor slovenske Animateke, dugogodišnji suurednik slovenskog strip magazina Stripburger, programski savjetnik Animafesta te član žirija mnogih filmskih festivala diljem svijeta.

'Film o Hotelu' redatelja Tommasa Donatija - trailer

Posve drugačiji žiri pratit će filmske projekcije u sklopu programa pod nazivom Noć filma – ovdje se filmovi, posebno izabrani za ovu prigodu, gledaju uz navijačke rekvizite, asistenciju i duhovite komentare voditelja te glazbenu pratnju, a o najboljem odlučuje publika. Atraktivan program sjajnih filmova uz obilje smijeha garantira još jedan mali filmski spektakl na ovogodišnjem Taboru. Uz Noć filma, Tabor ponovo donosi program Sound&Vision, gdje se vizualno dojmljivim filmovima gasi ton, a okupljeni glazbenici uživo će izvesti vlastite glazbene pratnje, skladane posebno za odabrane filmove. Uživo će nam tako svoj soundtrack izvoditi glazbenici Aljoša Mutić, Zoran Kelava, Nikola Santro, Krešo Oremuš, JR August i NT WAVE.

Glazbenu će podlogu ovogodišnjim filmskim događanjima osigurati bendovi na Sunset Stageu uz zalaske sunca. Koncerte će održati Jam Ritual, Mahatma i Breakdown, nakon projekcija posjetitelje će rasplesati DJ-evi, dok se prava koncertna atrakcija za sve sprema nakon otvaranja festivala, kada nastupaju energične Punčke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:08