PIŠE L. ZAFRANOVIĆ

Tajna glume Mustafe Nadarevića, pored velikog talenta, bio je misterij osobnosti

O legendarnom glumcu za Studio piše ugledni redatelj koji je prvu suradnju s Nadarevićem ostvario u filmu ‘Večernja zvona”
Mustafa Nadarević
 V.m.tauber

Davnih godina koje prolaze kao dani upoznao sam Mustafu Nadarevića, koji je već imao cijeli niz velikih uloga iz gotovo svih centara bivše Jugoslavije. Na njegovu osobnost i talent upozorio me moj brat, doktor montaže Andrija Zafranović, koji je montirao cijeli niz njegovih filmova i koji mu je bio veliki prijatelj upravo po tome što se interesirao za svaki segment filma koji je Mustafa radio, a veliki glumac je u tome sudjelovao čak dolaskom u montažu. Bio je dobar duh filmova i držao je svojim autoritetom cijelu ekipu u stanju permanentnog stvaralaštva.

image
kao Robin Hood 1968.

Film iz 1986.

Jedna od mojih specijalnosti je gluma, htio sam napraviti i katedru za filmsku glumu, koja nedostaje gotovo u cijeloj Europi. Uglavnom glumci završavaju kazališne akademije, ima nekih dodirnih točaka s filmskom glumom, ali su izrazito specifične umjetnosti, pa tako i filmska gluma koja gotovo nema nikakve veze s kazališnom glumom.

image
u ‘Velom mistu’ s Ivicom Vidovićem i Borisom Dvornikom
Arhiv Slobodna Dalmacija/Cropix

Mustafa Nadarević upravo je imao talent za filmsku glumu i privlačio je gledateljstvo jednom vrstom misterija svoje izuzetne osobnosti koju je svojom energijom prenosio na svoje likove. Točno je znao kad treba napraviti pauzu, kad treba stvoriti tišinu u kojoj se odvija jedan zaista zagonetan ljudski odnos, bilo to da je u pitanju tragedija ili nekakav drugi žanr.

image
Ivica Šurjak, Nadarević, Luka Kaliterna i Boris Dvornik
Paun Paunović/Cropix

Sve sam to osjetio kad sam ga odabrao za lik Matka u filmu “Večernja zvona”. Nikada neću zaboraviti oduševljenje ekipe kad je kroz plač u kancelariji Ministarstva, četr­deset i neke godine, objašnjavao Stjepanu K. (glumcu Petru Božoviću), smrt njegova brata Tomislava K. (Rade Šerbedžija). Kroz taj plač pokušao je objasniti ono neobjašnjivo, a to je njegova krivnja za smrt Tomislava K.

image
S Đurom Utješanovićem, Jasnom Malec Utrobičić,  Božidarkom Frajt

Ne sjećam se glumca koji je tako minimalnim gestama, gotovo bez pokreta, u tišini izgovorio vrlo osobni monolog koji se usjekao u pamćenje gotovo svih gledatelja koji su gledali “Večernja zvona”. Na tom filmu zaista je bio pokretač gotovo svih glumaca i ekipe, pogotovo mlađih, i svojim primjerom profesionalnosti pomogao nam je svima da izradimo film na njegovu nivou, i to je on osjećao i s velikim poštovanjem se odnosio prema meni.

image
'Otac na službenom putu'

Stradivarijeva violina

Jučer i danas gledatelji u svijetu idu u kino većinom gledati Roberta De Nira, Ala Pacina, Marcella Mastroiannija, Alaina Delona, Seana Conneryja, i sasvim sam siguran da je Mustafa Nadarević stvarao u tim velikim kinematografijama, bio bi zvijezda, protagonist na tom nivou. Imao sam više susreta s velikim jugoslavenskim glumcima Stevom Žigonom, Radom Šerbedžijom, Petrom Božovićem i ostalima.

image
U 'Hasanaginici' s Marijom Kohn

Nadarević je poput njih jedan prekrasan instrument poput Stradivarijeve violine u kojoj zvuk majstora zvuči nebeskom muzikom - to je bio Mustafa Nadarević. Nije to samo pitanje talenta, nego je u prvom redu pitanje zatvorene osobnosti, koja se samo djelomično otvara, a ostaje ono što je u filmu najvažnije, ostaje uvijek lik pun zagonetki koje tek treba otkriti.

image
kao Leone Glembay u filmu Antuna Vrdoljaka

U posljednje vrijeme kad bih dolazio iz Praga u Zagreb, često sam ga sretao u kulturnom klubu kod Draška gdje je redovito ručao pa bismo dugo sjedili zajedno i pričali o filmovima. Ti susreti bili su toplo prijateljstvo, a gotovo svi koji su ulazili u taj klub bili su mu gotovo kao obitelj.

image
'Halimin put'

Zagonetka za sutra

Kako se filmovi, bar ovi koje mi radimo, prave i za buduće generacije, vrijednost Mustafe Nadarevića ugrađena je u temelje filmske umjetnosti kod nas i njegova energija zračit će uvijek kad se pokrene projektor i likovi koje on igra.

image
Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević
Goran Sebelic/Cropix

Možda će generacija koja dolazi odgonetati njegov veliki misterij i njegovu bezgraničnu energiju koju je prenosio na nas koji smo s njim radili i na publiku koju je imao širom bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 22:18