SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA

Tea i Mirsad su hrvatsko-romski par. Osim kćeri Fride, spaja ih želja da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji

Snajka: dnevnik očekivanja

 /Press
Svjetsku će premijeru imati na 22. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo)

Dugometražni dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi nastao u produkciji zagrebačkog Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom, svjetsku će premijeru imati na 22. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo), jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u jugoistočnoj Europi. Film koji zadire u kompleksnost romantičnog odnosa dvoje ljudi iz različitih kultura, Hrvatice Tee i kosovskog Roma Mirsada te intimnim promatračkim pristupom preispituje njihov idealistički pothvat balansiranja obiteljske prtljage s izazovima zasnivanja doma s potpuno drugačijim pravilima, nastajao je više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetska premijera održat će se u subotu, 5. kolovoza u sklopu programa Posebne projekcije (Special Screenings) DokuFesta. Premijeri će nazočiti redateljica, producent i veći dio kosovskih protagonista filma.

image

Snajka: dnevnik očekivanja

/Press

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

Film je nastao u hrvatsko-talijansko-kosovskoj produkciji. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

Hrvatska premijera filma održat će se krajem kolovoza na 21. izdanju Liburnia Film Festivala.

Tea Vidović Dalipi (1986.) je sociologinja, istraživačica migracija i kulturnih identiteta i redateljica-debitantica. Školovala se u Zagrebu na Filozofskom fakultetu te u Erfurtu u Njemačkoj. Završava Mirovne studije u Zagrebu i započinje dugogodišnju suradnju s Centrom za mirovne studije gdje je razvijala programe vezane za azil i migracije. Aktivna je članica civilnog društva u Hrvatskoj gdje surađuje s brojim pojedincima, organizacijama i incijativama čiji je fokus zaštita ljudskih prava i djelovanje u zajednici. Velika želja da svlada tehniku kojom će moći dijeliti svoje viđenje migracija i svijeta, pretvorila se u produkciju filma ‘Snajka: Dnevnik očekivanja‘, snimanog punih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:00