NOVI FILM U KINIMA

‘Tesla‘ Michaela Almereyde: Zašto je genijalni lički izumitelj zahvalna inspiracija za filmaše

Ethan Hawke kao Nikola Tesla
 LMK/Landmark/Profimedia
Nikolu Teslu glumi Ethan Hawke, a film prati napredak ličkoga genija, od rada u Edisonovu laboratoriju do 1905. godine

U SAD-u se prije desetak dana počeo prikazivati film “Tesla”, redatelja Michaela Almereyde, koji je premijerno prikazan u siječnju na Filmskom festivalu Sundance. Najnoviji filmski uradak o genijalnom izumitelju, porijeklom iz Smiljana kod Gospića, u studenom bi trebao doći i u naša kina.

Prema pisanju New York Timesa, Almereydin “Tesla” je “antibiografska drama” i manje se bavi životom svog glavnog lika ili njegovim mogućim interakcijama s drugim povijesnim ličnostima, a više redateljevim razmišljanjima o slavi, fizici, kapitalizmu i bezbroj drugih pitanja.

- Scenarij za film “Tesla” prvi je koji sam dosad napisao, napisan je još 1981. godine. Svoj prvi scenarij smatrao sam epskom znanstveno-fantastičnom pričom, smještenoj u 19. stoljeće, a taj je scenarij bio spoj dva moja najdraža filma, “Dani neba” i “Čovjek koji je pao na zemlju”, zbog kojih sam želio postati filmaš. Kad je došlo vrijeme da se vratim unatrag i razmislim o tome kako ću ispričati priču o Nikoli Tesli desetljećima kasnije, bio sam prisiljen na drastične promjene, koristeći se onime što sam naučio iz knjiga svih proteklih godina te onime što sam naučio o sebi i svijetu - priznaje Michael Almereyda (61), redatelj poznat po filmovima “Hamlet” (2000.), “Eksperimentator” (biografija znanstvenika Stanleyja Milgrama iz 2015. godine i “Marjorie Prime” (2017.)

Koja je osobitost Almereydina filma?

Almereydin “Tesla” prati nagli napredak ličkog genija, od rada u Edisonovom laboratoriju do 1905. godine, kada je Nikola Tesla primoran odustati od nastavka gradnje laboratorija Wardenclyffe na Long Islandu. Wardenclyffe bio je najambiciozniji Teslin projekt, a danas je dom Znanstvenog centra “Nikola Tesla”.

New York Times ističe kako u filmu akcent nije na povijesnim činjenicama, ali je sjajno osvijetljena atmosfera Teslina života, koja omogućuje bliskost s ličkim genijem. Glavni likovi filma su Nikola Tesla (1856.-1943.), sofisticirani idealist i vizionar, te njegov glavni suparnik Thomas A. Edison (1847.-1931.), sirovi i pragmatični materijalist. Filmski kritičari posebno hvale briljantnu glumu Ethana Hawkea u ulozi Nikole Tesle, dok Edisona glumi Kyle MacLachlan. Osobitost Almereydina filma glavni je ženski lik Anne Morgan, koju glumi Eve Hewson. Anne Morgan istodobno je i naratorica filma, a zanimljivo je da je njezin lik Almereyda ubacio u naknadnoj doradi scenarija.

- Teslina priča nije se zapravo promijenila, ali ulazna je točka sada drugačija jer Anne Morgan nije bila u prvom nacrtu, a njena perspektiva postala je presudna. Električna energija na neki je način MacGuffin (pokretač radnje, nap.a). To je zaista priča o ljubavi i novcu, a Anne u nju unosi emocionalno ulaganje, a također pripovijeda o događajima iz budućnosti - istaknuo je Almereyda.

Tko je bila Anne Morgan?

Kćerka moćnog bankara i Teslina mecene Johna Pierponta Morgana, Anne Morgan (1873.-1952,) bila je jedna od najbližih prijateljica genijalnog izumitelja. Margaret Cheney u knjizi “Tesla: čovjek izvan vremena” iz 1981. godine, navodi da su se Nikola Tesla i 17 godina mlađa Anne Morgan upoznali u domu Roberta i Katherine Johnson, Teslinih prijatelja u newyorškom visokom društvu. Prema glasinama iz toga doba, mlada se Anne zaljubila u Teslu, ali ljubav joj je ostala neuzvraćena. Iako se njezino ime povezivalo s nizom muškaraca, nikad se nije udala. No, nije ni živjela životom ispraznih bogatašica, nego je život posvetila dobrotvornom radu. Ona i Tesla ostali su dobri prijatelji.

Među ženskim likovima u filmu pojavljuje se i Sarah Bernhardt (1844.-1923.), slavna francuska glumica. Teslini biografi tvrde da su se Nikola Tesla i Sarah Bernardt upoznali u Cafe de La Paix u Parizu, gdje je lički genijalac bio na večeri s jednim francuskim znanstvenikom. Sarah Bernardt s društvom prošla je kraj njihova stola, a znakovito je da joj je na tlo pala čipkom urešena maramica. Tesla je odmah skočio i uljudno joj vratio maramicu, gotovo je ne pogledavši, odmah potom sjeo, te, na veliko čuđenje prisutnog Francuza, nastavio razgovor o elektricitetu.

Galićev Tesla bio je najskuplji projekt jugoslavenske televizije

Redatelj Eduard Galić snimio je 1977. godine dramsku seriju “Nikola Tesla”, u kojoj je genijalnog izumitelja glumio Rade Šerbedžija. Ta je serija bila jedan od najskupljih i najambicioznijih projekata jugoslavenske televizije. Prije 13 godina HRT je snimio dokumentarni film “Tesla”, zasnovan na njegovim memoarima “Moji pronalasci”. U dokumentarcu Rade Šerbedžija čita ulomke iz tih memoara.

Po čemu je Almereydin Tesla različit od Papićeva?

Neki od američkih filmskih kritičara usporedili su Almereydin film s “Tajnom Nikole Tesle” redatelja Krste Papića iz 1980. godine. No, svi ističu kako su ta dva filma posve različita i prema stilu i prema senzibilitetu. Film “Tajna Nikole Tesle”, prikazan je na festivalima u Veneciji i Berlinu te postao dobitnik nagrade uglednog filmskog udruženja iz Hollywooda, a neko vrijeme bio je i najtraženiji film na Amazonu. U filmu je Nikolu Teslu glumio beogradski glumac Petar Božović, a u ulozi J. P. Morgana pojavio se slavni Orson Welles.

- Iznenadilo me koliko je Welles dobro poznavao Teslin lik. Sjećam se kako smo dugo razgovarali o Teslinu razlazu s njegovim financijerom J. P. Morganom. Wells, koji nije volio kapitalizam i bogataše, smatrao je Morgana gramzljivcem - ispričao mi je Krsto Papić u siječnju 2013. godine (nekoliko tjedana prije smrti) u razgovoru za Globus. - Da sada snimam film o Nikoli Tesli, bio bi posve drukčiji. Ne bih se toliko bavio poznatim Teslinim izumima, nego njegovim vizijama: bio bi to film o vizionaru 21. stoljeća. Mislim da je Nikola Tesla bio najveći vizionar u posljednja dva-tri stoljeća, možda najveći nakon renesansnog genija Leonarda da Vincija - priznao je tada Papić.

Upravo za drukčiju verziju filma odlučio se Almereyda, koji se u jednom intervjuu osvrnuo na Papićev film.

- Gajim nježne osjećaje prema tome filmu, jer je pomalo čudan i Orson Welles glumi J. P. Morgana, ali film je zapravo vrlo plošan - rekao je Almereyda.

Ima li još filmova o Tesli?

- Nema puno filmova o Tesli, ali postoji jako puno knjiga, uključujući i znanstveno- fantastične - kaže Michael Almereyda.
Među filmovima koji su posljednjih 15 godina privukli pozornost svakako su “Prestiž” i “Rat struja”. Film “Prestiž”, redatelja Christophera Nolana, zapravo je priča o suparništvu dvojice genijalnih mađioničara, a lik Nikole Tesle je sporedni. No, zanimljivost je da ga glumi slavni David Bowie.

- To je nevjerojatan film, ali to je čista fikcija. Koristi Teslu kao mit, kao mitološku ikonu, kao zavjeru, a David Bowie je osoba koja se zove Tesla. Nijedna koordinata Tesline biografije ne podudara se s tim filmom - rekao je Almereyda.

Film “Rat struja” redatelja Alfonsa Gómez-Rejóna, zasniva se na stvarnom događaju s kraja 19. stoljeća. “Rat struja” bila je borba između Edisona, koji je bio proponent istosmjerne struje, i industrijalca Georgea Westinghousea, koji se zalagao za učinkovitiji sustav izmjenične struje. U tom slavnom neoružanom sukobu, koji se odvijao tijekom 1880-ih godina, a jenjao krajem 1890-ih, važnu ulogu imao je i Nikola Tesla. U “Ratu struja” Edisona je glumio Benedict Cumberbatch, a Teslu Nicholas Hoult.

- Tesla je u tom filmu po strani. Ne želim loše govoriti o tome, ali on se jedva pojavljuje u tom filmu - istaknuo je Almereyda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:02