POLIMAC PREPORUČUJE

The Flash: ‘Ben Affleck mi je, kao i obično, išao na živce, a ima i suludih situacija s Nicholasom Cageom...‘

Ezra Miller kao The Flash u istoimenom filmu

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Vizualno se film drži, neki su glumci OK, prvenstveno Michael Keaton, koji igra Batmana, dok drugi nisu

Dobrim poznavateljima stripova i televizijskih serija ne treba posebno tumačiti tko je Flash, super junak koji će kreće munjevitom brzinom. Ponikao je u svijetu DC Comicsa, domu Supermana, Batmana, Aquamana i Wonder Woman, član je Lige pravde, a na televiziji je imao najviše uspjeha od 2014., gdje je njegova serija - u kojoj ga je glumio Grant Gustin - dogurala do devete sezone, da bi bila ukinuta lani, kad je definitivno objavljeno da će istoimeni film u ovoj godini u kina.

DC Studios, koji sada vodi James Gunn (znamo ga po “Čuvarima galaksije”, “Odredu otpisanih: Novoj misiji” i seriji “Mirotvorac”), već dugo mu želi posvetiti film, u manjim ulogama gurao ga je u “Batmanu protiv Supermana”, “Odredu otpisanih”, “Ligi pravde” i seriji “Mirotvorac”, da bi tek sada napokon dobio svoj blockbuster.

U filmovima ga glumi Ezra Miller, neosporno talentiran momak, no prilično problematičnog privatnog života. Manje smeta to što on zahtijeva da mu se obraćaju u množini, no tu su i optužbe za psihološka i seksualna zlostavljanja, što danas velike holivudske kompanije (u ovom slučaju Warner Bros.) ne toleriraju.

Budući da se sve o njemu doznalo tek u posljednje dvije-tri godine, iskrsnula je poprilična nevolja. Što da se radi, film je u međuvremenu već bio snimljen, stajao je više od 200 milijuna dolara i nije dolazilo u obzir da se glumca zamijeni nekim drugim, eventualno ga se moglo bunkerirati, što bi bio jedinstven slučaj u novijoj povijesti Hollywooda. Kad su još jednom pretreseni detalji iz njegove biografije i kad je redatelj Andy Muschietti (inače argentinskog podrijetla, proslavljen po fantastičnom horor diptihu “Ono”, ekranizaciji romana Stephena Kinga) čvrsto stao na njegovu stranu, nije se moglo natrag: Ezra Miller ostaje u filmu, ali će na promotivnim turnejama biti u drugom planu.

Flash se inače zove Barry Allen, on je policijski forenzički istražitelj u fiktivnoj metropoli Central City, a može se kretati nadljudskom brzinom ne samo unatrag, nego i unaprijed, naime, kako u prošlost, tako i u budućnost. Tako se Flash odlučio vratiti u razdoblje prije no što mu je ubijena majka, za njezinu smrt optužen mu je otac (u “Ligi pravde” glumio ga je Billy Crudup, no kako on sad nije imao slobodnih termina, zamijenio ga je Ron Livingston), međutim, očito je da tata nije kriv.

Putovanja kroz vrijeme rezultiraju čudnim promjenama, tako će Flash u jednom trenutku susresti samoga sebe, ali u mlađim danima. Još jedan problem, zbog krivih proračuna završio je u budućnosti, a ne u prošlosti, tako da se mora osloniti na super junake koje tamo zatekne.

To su ponajprije Kara Zor-El ili Supergirl (glumi je Sasha Calle, kolumbijskog podrijetla i prva latino glumica koja igra tu ulogu), moćna junakinja s Kriptona u kostimu sličnom Supermanovu, zatim Bruce Wayne ili Batman u ponešto ostarjelom izdanju (igra ga Michael Keaton koji je tu ulogu imao u prva dva izdanja serijala u režiji Tima Burtona), a glavni im je neprijatelj general Zod (već smo ga vidjeli u prva dva “Supermana” s Christopherom Reeveom, tamo ga je glumio Terence Stamp, a ovdje ga igra Michael Shannon).

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o pripovjedački kaotičnom i prenatrpanom Flashu, filmu koji bi mogao pomrsiti račune novom šefu DC-a Jamesu Gunnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:36