HBO

The Gilded Age: Vjeruje se da će serija na kojoj je radio i hrvatski snimatelj biti novi hit

serija The Gilded Age

 Hbo/Planet/Profimedia
Serija Juliana Fellowesa, tvorca ‘Downton Abbeya‘, a čiji je snimatelj Vanja Černjul, smještena je u Ameriku na početak 20. stoljeća

Britanska povijesna dramska serija 'Downton Abbey' još u prošlom je desetljeću osvojila gledatelje diljem svijeta te postala jedna od najpopularnijih, najhvaljenijih i najnagrađivanijih serija. Budući da su voljeni likovi i njihove sudbine zarobili srca vjernih gledatelja, 2019. godine snimljen je prvi dio filmske priče o aristokratskoj obitelji Crawley te njihovoj posluzi, a 18. ožujka 2022. godine očekuje se i njen drugi nastavak.

I dok obožavatelji nestrpljivo očekuju nove zaplete te intrige s Yorkshireskog bogataškog posjeda, Julian Fellowes, tvorac slavnog Downtona za njih je pripremio novu povijesnu delikatesu; ovog puta smještenu u takozvano 'pozlaćeno razdoblje' (The Gilded Age) Amerike kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Razdoblje je to koje se pamti po ubrzanom ekonomskom rastu, industrijalizaciji te ekspanziji nakon Građanskog rata, iako su navedeni fenomeni zapravo prikrivali korupciju, monopol i ekonomsku nejednakost. Stvoren je privid 'zlatnog' razdoblja, no bila je to, više od svega, tanka površinska pozlata. I sami termin 'pozlaćeno razdoblje' skovan je upravo na temelju romana Marka Twaina i Charlesa Dudleyja Warnera, koji je satirički problematizirao prikrivanje ozbiljnih socioloških problema površinskim sjajem.

Doba u kojem se odvila jedna od najljepših povijesnih ljubavnih priča, ona spisateljice Edith Wharton (roman 'Doba nevinosti') na veliki je ekran prenio redatelj Martin Scorsese, a zapažene uloge odigrala je sama holivudska krema, uključujući oskarovca Daniela Day-Lewisa, Michelle Pfeiffer, Winonu Ryder te Miriam Margolyes), ovoga je puta postala polazišna točka priče o Marian Brook (Louisa Jacobson) koja se nakon očeve smrti odluči preseliti iz ruralne Pennsylvanije u urbani New York te započinje život s dvije bogate tetke (Christine Baranski iz uspješnica 'The Good Wife' i 'The Good Fight' te Cynthia Nixon, slavna Miranda iz serije i filmova franšize 'Seks i grad').

Marianin životni put, socijalna pozicija, okruženje i osobna transformacija postat će zrcalo društvenih promjena i previranja te će reflektirati sukob između novih i uvriježenih navika te hijerarhija, ali i porođajne muke stvaranja nove društvene konstelacije.

HBO-ova serija, na kojoj je radio i hrvatski direktor fotografije Vanja Černjul, raskošna je studija vječnog sukoba između starih i novih sustava, posebice između starih aristokrata i novih bogataša ('nouveau riche') koji su se tek obogatili zahvaljujući novim prilikama koje je pružalo to vrijeme ekonomskog otvaranja i napretka.

"Moć pripada starom New Yorku, draga. Ne novom. Nikada novom", kaže odrješito aristokratkinja Agnes (Baranski) u jednominutnom foršpanu. No osjeća se svježi povjetarac novog doba. Pitanje je koliko će se dugo stare strukture moći opirati vjetru promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:57