STREAM PREPORUKA

‘The Hollies‘: Sjajan pregled karijere, uz Stonse su jedini aktivni bend iz 60-ih

The Hollies
 Lfi/photoshot/Avalon Editorial
Za svakog tko zna nešto o pop i rock glazbi 60-tih, nabrajanje najboljih pet britanskih grupa ne može proći bez popularnih The Hollies

Za svakog tko zna nešto o pop i rock glazbi šezdesetih, nabrajanje najboljih pet britanskih grupa nije moglo proći bez vrlo popularnih The Hollies, a sjajan pregled njihove karijere nudi dokumentarac "The Hollies: Look Through Any Window - 1963-1975", dostupan na Amazon Primeu, koji traje preko dva sata. Grupu su osnovali 1962. pjevač Allan Clarke i gitarist Graham Nash, prijatelji još od osnovne škole, koji su prije toga svirali i pjevali u različitim postavama, a zatim se ustalili kao The Hollies. Pomoglo im je što su Beatlesi već postali senzacija, obje grupe snimale su za kompaniju Parlophone, gdje je Holliese podupirao producent Ron Richards: usprkos čestim promjenama u postavi, naposljetku su razvili svoj stil pjevanja u troglasu, a od sredine šezdesetih, hitovi su se samo nizali - "Look Through Any Window", "Bus Stop", "Stop Stop", "On a Carousel" i "Cary Anne".

Posebno je zanimljivo kako je nastala potonja, Clarke i Nash vidjeli su na bazenu Marianne Faithful, koja je u to doba već bila cura Micka Jaggera, i divili su joj se, htjeli su napisati pjesmu o njoj, ali se nisu usudili, pa je "Marianne" postala "Cary Anne". Kakva su to bila vremena najbolje sumira Nash: bilo je normalno da takve grupe snimaju po tri albuma godišnje, s kojih bi se selektirale singlice za top liste. Nash se prvi odvojio, u Americi se upravo proslavila grupa The Mamas and Papas, on je znao Mamu Cass, koja ga je, pak, upoznala s Davidom Crosbyjem, pa je uskoro nastala jedna od prvih supergrupa - Crosby, Stills & Nash.

Bio je pomalo ljubomoran kad su u to doba The Hollies objavili svoj dotad najveći hit "He Ain't Heavy, He's My Brother", ali nije se mogao požaliti na svirku u novoj grupi. U dokumentarcu su tri snimke sa Splitskog festivala. (The Hollies: Look Through Any Window R: David Peck brit. glazb. dokumentarac, 2011. Amazon Prime)

"Dvojac bez kormilara", predstava u kojoj se puca i pjeva

Večeras se na Sceni Vidra održava premijera romantične komedije Binocular Teatra "Dvojac bez kormilara", u kojoj Marija Kolb i Ivan Horvat po originalnom predlošku svježim, artikuliranim i razumljivim jezikom govore o odnosu muškarca i žene u sadašnjem vremenu. Sve započinje susreto, te se razvija kronološki da bi uskoro počeli portretirati bit odnosa dvije ljudske jedinke unutar zahtjevnog ritma svakodnevnog života.

Otvoreno se može reći da smo uplašena i zbunjena bića te da kao takvi pružimo ruku jedni drugima da bismo otkrili zajedničku ranjivost. Ono što se po žanru naziva romantičnom komedijom u ovoj predstavi poprima jednu blago ironičnu, auto referencijalnu dimenziju stvari. Iako biblijska tema koja potječe od samog Adama i Eve, ova ljubavna humoreska odnosa muškarca i žene potpuno je suvremeno, svježe i pitko tkivo. (Zagreb, Scena Vidra, Draškovićeva 80 20.00 h; ulaz 60 kn)

image
Mala opera

Online glazbena priča za djecu o sloniću Babaru

Udruga Mala opera predstavlja novi glazbeni sadržaj za djecu - "Priču o sloniću Babaru", sa Špirom Guberinom kao pripovjedačem. Pisana za klavir i pripovjedača, ova glazbena priča iz pera francuskog skladatelja Francisa Poulenca klasik je glazbenog opusa za djecu. Nastala je prema slikovnici Jeana de Brunhoffa koja je postigla planetarni uspjeh. (Online, Youtube kanal i Facebook Mala opera)

"Proces Kafka", uvijek aktualan odnos pojedinca i države

Večeras Ivan Penović kroz Kafkino djelo postavlja "škakljiva" pitanja; što je zakon, tko je zakon, što znači da zakon postoji, je li pravilo vidljivo samo kad ga se krši, zašto se opiremo pravilima, dokazujemo li vlastito postojanje tom borbom? Glavna opresivna strategija birokracije jest dokazati nam da smo samo broj i da je sve samo standardna procedura. (Zagreb, Teatar &TD, Savska 25, 20.00 h; ulaz 50 kn)

image
Proces Kafka

Čime su i kako građeni dubrovački brodovi

Izložbom "Alati i kalafati" koja je otvorena u žitnici Rupe, Dubrovački muzeji zaključuju ovogodišnju izložbenu djelatnost. Na izložbi je predstavljeno oko 200 predmeta iz Zbirke brodogradilišnog alata iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku. Zbirka sadržava 450 primjeraka raznih vrsta alata nastalih u 19. i 20. stoljeću i korištenih u našim brodogradilištima.

image
Dubrovački muzeji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:41