NOVI FILM

‘The Trial of the Chicago 7‘: Zvjezdani glumački sastav u Sorkinovoj doku-drami

 Netflix/Everett/Profimedia
Suđenje sedmorci tema je doku-drame "The Trial of Chicago 7" koju potpisuje televizijski i holivudski veteran Aaron Sorkin

U kolovozu 1968. prosvjed u Chicagu protiv vijetnamskog rata izvrgnuo se u sukob s policijom. Koji mjesec kasnije, Nixonova je administracija procijenila da bi nerede mogla iskoristiti da slomi vrat kontrakulturi. Privela je osam kolovođa i optužila ih za urotu. Nakon što je jedan od njih otpao, preostali su nazvani "Chicago 7".

Suđenje sedmorci tema je doku-drame "The Trial of Chicago 7" koju potpisuje televizijski i holivudski veteran Aaron Sorkin. Sorkinov film minuciozno prati suđenje. Na jednoj su strani optuženi i njihovi odvjetnici (Mark Rylance, Ben Shenkman), na drugoj mladi, ambiciozni tužitelj koji dvoji u razboritost tužbe (Gordon Levitt), a na trećoj sudac (Frank Langella) koji se tijekom parnice ponašao tako pristrano da se pretvorio u predmet poruge liberalne Amerike. Čitav proces ima elemente pučkog teatra, jer su se hipijevski optuženi (Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong) rugali i izvodili političke performanse.

Aaron Sorkin stekao je slavu kao producent serija "Zapadno krilo" i "Newsroom". Tu je oblikovao prepoznatljivi "walk'n'talk" stil koji spaja bujice dijaloga i živahnu, dinamičnu kameru. Sorkinovi kino-filmovi ("Društvena mreža", "Steve Jobs") su se i kad su bili uspješni doimali kao štreberski sastavak na zadanu temu. "Chicago 7" ne. Film je zanimljiv i brz, Sorkin suđenje miksa s domišljatim fleš-bekovima, te izvlači puno iz doista zvjezdanog glumačkog sastava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:58