LISA FRANKENSTEIN

Tinejdžerica od dijelova mrtvaca sastavlja idealnog dečka... Horor komedija prema scenariju bivše striptizete

Scena iz filma

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
To je i film s puno interesantnih ideja. Ipak - filmu na trenutke fali energije i stvarne ludosti

U romantičarskom horor klasiku Mary Shelley doktor Victor Frankenstein sastavi od dijelova mrtvih trupala kreaciju kojoj strujom udahne život. Kreaciju koju obično - i pogrešno - nazivamo "frankenštajnom".

I u filmu "Lisa Frankenstein" redateljice Zelde Williams glavni junak oživi mrtvaca te ga sastavi od tuđih tjelesnih dijelova. Razlika je tek u tome što je dr. Frankenstein ovaj put američka tinejdžerka, a umjesto zastrašujućeg Golema ona sastavi - idealnog dečka.

"Lisa Frankenstein" feministička je horor-komedija nastala prema scenariju Diablo Cody, bivše striptizete koja se preko noći vinula među vodeće američke scenariste sjajnom komedijom "Juno" (2007.). Junakinja filma je neprilagođena tinejdžerka (Newton) koja živi sa slabim ocem i zlom maćehom (Gugino). Pohađa školu punu praznoglavih navijačica i mišićavih glupaka. Potpuno izglobljena, Lisa utočište nalazi na groblju, sve dok njenog davnog romantičnog dragog (Sprouse) ne oživi grom. Zombi pjesnik i školska darkerica počnu pohod protiv sviju na koje su kivni.

"Lisa Frankenstein" je film u kojem će se prepoznati svi koji su se ikad osjećali neprilagođeni i drukčiji. To je i film s puno interesantnih ideja. Ipak - filmu na trenutke fali energije i stvarne ludosti. Film luckastih ideja možda je i sam mogao biti anarhično odvažniji.

LISA FRANKENSTEIN (SAD, 2024.), horor-komedija, režija: Zelda Williams, uloge: Kathryn Newton, Cole Sprouse, Carla Gugino, U KINIMA

Ocjena: 3 i pol

LISA FRANKENSTEIN

horor-komedija (kino)

SAD, 2024.

R: Zelda Williams

G: Kathryn Newton, Cole Sprouse

***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56