GABRIELE SALVATORES

Titov Galeb ima ‘glavnu ulogu‘ u filmu slavnog Oscarovca: ‘Čim sam stigao u Kraljevicu znao sam da je to moj brod...‘

Brod Galeb

 Damir Skomrlj/Cropix
Osim na Galebu, idućih nekoliko dana snimat će se i na riječkoj Žabici, u starim lučkim skladištima koja su pretvorena u Malu Italiju

U svojoj je turbulentnoj povijesti brod Galeb prevozio banane, polagao mine, služio za obuku mornara Jugoslavenske ratne mornarice i bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, "igrao" za Italiju, Njemačku i Jugoslaviju, jednom je bio torpediran kod Afrike i jednom potopljen u Kvarnerskom zaljevu, a sada će, na četiri tjedna, biti filmski set.

Talijanski redatelj Gabriele Salvatores, koji je za "Mediterraneo" 1992. osvojio Oscara, u svojem je novom filmu "Napulj - New York" Galebu povjerio ulogu broda na koji se 1949. krišom ukrcava dvoje napuljske djece, Celestina i Carmine, kako bi iz razrušenog grada na jugu Italije došli do SAD-a. Prema njegovim riječima, nije bilo lako pronaći brod prikladan za film, ali od prvog posjeta brodogradilištu Kraljevica, u lipnju 2022., shvatio je da bi Galeb mogao biti onaj pravi, s pravim scenografskim intervencijama koje su išle ruku pod ruku s restauracijom broda u muzej.

image

Konferencija za medije na temu snimanja filma Napulj - New York koji ce se snimati na brodu Galeb.

Damir Skomrlj/Cropix

Salvatores potpisuje režiju i scenarij za dugometražni igrani film koji je nastao po predlošku slavnog talijanskog redatelja Federica Fellinija i scenarista Tullija Pinellija, a osim na Galebu, idućih nekoliko dana snimat će se i na riječkoj Žabici, u starim lučkim skladištima koja su pretvorena u Malu Italiju. U filmu "Napulj - New York" talijanski glumac s A-liste Pierfrancesco Favino ("Traditor", "Nostalgija") glumi glavnog časnika broda na koji se Carmine i Celestina uspijevaju potajno ukrcati u napuljskoj luci sanjajući život u New Yorku s Celestininom sestrom koja je emigrirala dvije godine ranije.

image

Brod Galeb

Damir Skomrlj/Cropix

Redatelj Gabriele Salvatores trenutno nije u Rijeci, ali je povodom snimanja filma i susreta filmskih producenata s novinarima poručio da je prostor Žabice, sa svojim zgradama od opeke i velikom bijelom zgradom savršen za rekreiranje atmosfere talijansko-američke četvrti.

Početak snimanja bio je prilika za obilazak Galeba, na kojem je već obavljeno oko 90 posto radova na restauraciji te mu je vraćena originalna siva boja. Radovi bi, prema riječima riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, trebali biti gotovi do kraja godine, a kada postane brod muzej, bit će vezan uz Molo longo, u blizini dizalica. Iz Grada Rijeke najavljuju da će 10. srpnja raspisati natječaj za zakup oko 1100 kvadrata broda u komercijalne svrhe po početnoj cijeni od 11,2 eura po kvadratu. U tu je površinu uključeno oko 700 kvadrata namijenjenih za ugostiteljski objekt, odnosno restoran, te oko 400 kvadrata za hostel, a zainteresiranih, navodno, već ima.

image

Federico Poillucci, Danijel Pek, Marko Filipović

Damir Skomrlj/Cropix

Zbog snimanja filma, radovi na restauraciji broda privremeno su obustavljeni. Producenti Federico Poillucci iz produkcijske kuće Paco Cinematografica S.r.l, iz Italije i Danijel Pek, direktor produkcijske kuće Antitalent d.o.o. iz Zaprešića, kazali su da su zahtjevni radovi na scenografiji na motornom brodu Galeb počeli još 15. svibnja.

Prema riječima Marka Filipovića, sinergija značajne povijesti ovog broda i vrhunska filmska produkcija donijet će i Galebu i filmu, dodanu promotivnu vrijednost. Na ovom će filmu, uz stalnu hrvatsku filmsku ekipu od okvirno 30 članova, u kojoj su angažirani i filmski djelatnici iz Rijeke, biti ostvareno i 800 termina snimanja za lokalne statiste i statiste sa zadatkom. Za potrebe snimanja u Rijeci odabrano je oko 250 statista.

image

Konferencija za medije na temu snimanja filma Napulj - New York koji ce se snimati na brodu Galeb.

Damir Skomrlj/Cropix
image

Konferencija za medije na temu snimanja filma Napulj - New York koji ce se snimati na brodu Galeb.

Damir Skomrlj/Cropix

U periodu snimanja planirano je da će filmska ekipa, koja, zajedno s glumcima, broji ukupno 130 zaposlenih osoba iz Italije i Hrvatske, na području Rijeke i okolice imati približno 3900 noćenja, što čini oko 400.000 eura koje bi ovaj projekt trebao ostvariti samo za troškove smještaja. Prema podacima HAVC-a, koji ne sudjeluje u financiranju ovog filma, ukupna predviđena potrošnja za snimanje u Hrvatskoj jest oko milijun eura. Navedeni iznos uključuje troškove honorara hrvatskih filmskih djelatnika, popratnog osoblja, hrvatskih glumaca i statista te direktnu potrošnju brojnih drugih sektora, primjerice troškove najma filmskih lokacija i popratne troškove filmskih lokacija. Galeb je, dakle, počeo privređivati i prije nego što je muzej pušten u pogon.

image

Obilazak broda

Damir Skomrlj/Cropix
image

Obilazak broda

Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:59