ARTERIA

Tjedan filma: Film o najpoznatijoj umjetnici svijeta Yayoi Kusama u Zagrebu

Yayoi Kusama
 Dokukino/press
Od 29. listopada pa do 3. listopada u Dokukinu KIC traje četvrta po redu Arteria, Tjedan filma posvećen umjetnicima

Japanska umjetnica Yayoi Kusama do prije par godina bila je posve nepoznata široj javnosti, danas ju se smatra najpoznatijom i najpopularnijom umjetnicom svijeta.

U Tokiju, u psihijatrijskoj ustanovi, crta svoje točkice, po kojima je i najpoznatija u svijetu umjetnosti. Mnogima instalacije od njezinih točkica predstavljaju veselje, njoj, pak, umjetnost, ali i bijeg od njezine bolesti. O njoj je redateljica Heather Lenz snimila film “Kusama: Beskonačnost u režiji”.

Naime, od 29. listopada pa do 3. listopada u Dokukinu KIC traje četvrta po redu Arteria, Tjedan filma posvećen umjetnicima.

Arteriju će otvoriti hvaljeni dokumentarac “Nurejev” redateljskog dvojca Jacqui i David Morris, koji prati život sovjetskog baletana Rudolfa Nurejeva.

Prikazat će se i kratkometražni film “Kratka povijest” Johna Baldessarija o nedavno preminulom konceptualnom umjetniku Baldessariju, a u kojemu čita legendarni Tom Waits.

U filmu “Pisma Paulu Morrisseyu” španjolski redatelj Armand Rovira objedinjuje pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjenih Paulu Morrisseyu.

BBC-ov dokumentarac “Uhvatiti Lee Miller” u režiji Terese Griffiths istražuje život Lee Miller koja je istodobno bila. Vogueov model, Man Rayeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53