KAD SAM IMAO DEVET

Tko je ovaj dječak sa zlatnim uvojcima? Kasnije je bio i opasni član BBB-a

 Gosti iz galaksije
Gosti iz galaksije, dugometražni je igrani film iz 1981. Oscarom nagrađenog autora animiranih filmova Dušana Vukotića za Surogat, a može se pogledati na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Fotografija slatkog dječaka s plavim uvojcima zapravo je isječak iz kultnog domaćeg filma ‘Gosti iz galaksije‘ Dušana Vukotića. U tome je filmu svoju prvu filmsku ulogu ostvario 9-godišnji Rene Bitorajac, odjeven u zlatni "svemirski" kostim. Rene, koji je kasnije među mnogim ulogama, igrao i Krpu, lik opasnog BBB-a ovdje je glumio ulogu Targa, dječaka vanzemaljca.

image

press/ Gosti iz galaksije

I ostali prizori iz ovog filma koji je snimljen 1981. godine su fantastični. Ljubitelji vintage ostvarenja imat će priliku u četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu pogledati spuštanje gostiju iz galaksije u digitano restauriranoj inačici.

image
Gosti iz galaksije

Gosti iz galaksije, dugometražni je igrani film Oscarom nagrađenog autora animiranih filmova Dušana Vukotića (Surogat, 1961). Riječ je o borgesovski razigranoj kombinaciji humora, fantastike i SF-a o piscu znanstvenofantastičnih romana koji saznaje da može materijalizirati vlastite misli. Film je nastao u čehoslovačko-jugoslavenskoj koprodukciji, a uz Žarka Potočnjaka i Kseniju Prohasku u glavnim ulogama, glumi i Rene Bitorajac, Luce Zulova, Ljubiša Samardžić i drugi. Soundtrack legendarnoga filma, potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović.

image
Gosti iz galaksije

Na ljetnu pozornicu Tuškanac ovaj tjedan stiže i ‘Najsretniji čovjek na svijetu‘ Teone Strugar Mitevske i ‘Beskrajna ljubav‘ Emanuelea Crialesea. Film u šumi program je u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca. To je i divan način da se osvježi u vrućem gradu jer predstave koje počinju od 20 i 30 sati budu vrlo ugodne, čak lagano prohladne.

image
Gosti iz galaksije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:59