PREMIJERA

Tko je zapravo otac Kung fu pande, ne zanima baš mnoge

ZAGREB - Prije dva dana utjecajni magazin The Hollywood Reporter objavio je kako su dionice DreamWorks Animation pale na najnižu točku u posljednje dvije godine. Razlog? “Kung fu panda 2”, najnoviji proizvod kompanije koja nam je podarila serijale “Shrek” i “Madagaskar”, ostvarila je ovog vikenda u američkim kinima nešto manji prihod nego što se očekivalo, čak je zaradila manje i od prvog filma, a u međuvremenu su cijene kino ulaznica porasle kako zbog 3-D tehnike tako i inflacije. Šefove DreamWorksa donekle je iznerviralo i to što je nastavak komedije “Mamurluk” potukao njihovu “Pandu”, no u tome je možda i problem.

“Mamurluk 2” gleda mlađarija koja još uvijek može izdvojiti dovoljno novca za provod u kinima, dok je DreamWorksov crtić namijenjen obiteljskoj publici: pokušajte izračunati koliko je potrebno novca da bi tata ili mama poveli djecu na neki crtić i još ih počastiti kokicama i sokovima.

Ne moraju to biti dolari, dovoljno je zastrašujuće ukoliko svota bude u kunama! Podbačaj “Kung fu pande 2” zapravo je samo relativan, jer će film naposljetku - pogotovo na svjetskom tržištu - zgrnuti pravo bogatstvo, iako ne možda toliko koliko se predviđalo. Uzmite samo primjer trećeg i četvrtog izdanja “Shreka”: kritike su bile osrednje, a filmovi se šepure na listi 40 najvećih hitova svih vremena. Prije je u pitanju prokletstvo franšize: kako nastaviti priču na koju je u prošlom izdanju stavljena točka.

U “Pandi 2” elaborira se tko su zapravo roditelji naslovnog junaka (svima nam je bilo jasno da to ljubazni gusan iz prvog filma nije), a pridodan je i novi negativac, vlastohlepni paun Shen, koji krije tajnu pravog pandinog podrijetla.

Fabula nastavka u najboljem bi slučaju zavrijedila “trojku”, međutim, glavni adut filma je u formi: ekspozicija je izložena uz pomoć slika u stilu starih kineskih crteža, da bi zatim prevladao stil koji smo upoznali u prethodnom filmu, ali još bogatiji i razigraniji.

Glede animacije, već je “Kung fu panda” predstavljala znatan odmak u odnosu na prethodne DreamWorksove crtiće, katkad sklepane krajnje rutinski (“Madagaskar”), no “dvojka” je zbilja majstorski rad: u akcijskim scenama perspektive se mijenjaju kao od šale, a korištenje 3-D iluzije je suvereno: ni u jednom trenutku ne poželite odložiti tamne naočale.

U završnici je postavljen mamac za “Kung fu pandu 3”, koja će vjerojatno kad-tad biti snimljena, međutim, možda treba poslušati jednog od gnjevnih gledatelja koji je poručio: “Ne oslanjajte se na franšize, smislite originalnu priču, pa nećete morati toliko strahovati od potresa na burzi!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:52