‘TO SE NE SMIJE‘

Tko pokušava zaraditi na Smojinom ‘Malom mistu‘ verzijom u boji? Na HTV-u ‘poludjeli‘ kad su čuli

Anđa Vlajina (Zdravka Krstulović) i Roko Prč (Boris Dvornik) u prizoru iz kultne serije
 Arhiva/Cropix
‘Nitko to ne smije raditi, za svako repriziranje plaćamo tantijeme obitelji pokojnog redatelja Marušića! Poduzet ćemo korake‘, rekli su iz HTV-a

Jedna od najboljih i najpopularnijih televizijskih serija domaće proizvodnje, a mnogi su uvjereni i najbolja - "Naše malo misto" - počela se ponovno prikazivati u ranopopodnevnom subotnjem terminu HRT, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se može osloniti na internetske podatke, ovo je deseti put da je serija po scenariju Miljenka Smoje i u režiji Daniela Marušića, snimljena prije punih 40 godina (od 1969. do 1971. godine) na programu HTV-a.

Kronika jednog malog dalmatinskog mista i događaja uoči Drugog svjetskog rata pa nadalje, kroz likove dotura Luigija, Bepine, Roka Prča, Načelnika, Pošćera, Servantesa, Anđe Vlajine i drugih, imala je veliku gledanost već kod prvog prikazivanja, a kroz godine se njena vjerna publika nije smanjivala, niti je serija gubila na popularnosti i aktualnosti, iako su se društvene okolnosti potpuno promijenile.

image
Roko Prč (Boris Dvornik) i Dr. Luigi (Karlo Bulić): koliko god puta ih gledali, nikada neće dosaditi
Arhiva/Cropix

Svevremenost karaktera iz serije, duhoviti dijalozi i naročito kvalitetni glumci, osigurali su joj mitsko mjesto kad je riječ o hrvatskoj kinematografiji, pa nije čudno da je i mlađe generacije, koje ne pamte tu glumačku generaciju (Miše Martinović - Brico je umro ovog ljeta, kao jedan od posljednjih iz serije, op.a.), vole gledati.

Valjda u pokušaju da je što više približe novoj generaciji gledatelja, nenavikloj na crno-bijele snimke, neki su je pokušali osuvremeniti tako da su je – obojali!

Originalno napravljena u crno-bijeloj tehnici, sada je kolorirana, a 13 epizoda "Našeg malog mista" u ovakvoj verziji na YouTube kanal podignuo je izvjesni Studio Sorka.

image
'Malo misto' u boji
Screenshot/Youtube

U posljednjih osam mjeseci, prvu epizodu "Avijatičar" u ovoj verziji pogledalo je 1318 gledatelja, kanal ima 117 pretplatnika, što nije neki broj od kojeg se može zaraditi od marketinga na kanalu, ali, s vremenom, tko zna?

Ipak, korištenje serije koja je u vlasništvu HTV nije zakonito, tako da i "stvaranje" nove verzije svakako ima pravne posljedice:

- HTV je apsolutno vlasnik serije i za svako repriziranje plaća tantijeme obitelji pokojnog redatelja Marušića. Ovo mi je prvi glas o tome i naravno da bez našeg znanja nitko to nije smio napraviti. Obavijestit ću službe koje će poduzeti daljnje korake - kaže urednica Dramskog programa Jasmina Božinovska Živalj.

Tražili smo da objasni

Nije nezanimljivo i na koji način je anonimni majstor obavio takav posao, s obzirom da se u Hrvatskoj filmaši ne bave prebacivanjem crno-bijelih filmova u kolor, no vlasnik YouTube kanala se, očekivano, nije odazvao na našu poruku s prijedlogom da nam sam objasni.

image
'Piturana' Bepina
Screenshot/Youtube

Uz epizode na YouTubeu stoji napisano da su "uz puno puno vremena i truda kolorizirali i to frame po frame", sliku po sliku, što upućuje na ogroman posao.

Svaka sekunda filma ima po 24 ili 25 sličica, a kako svaka epizoda "Našeg malog mista" traje oko 50 minuta, pomnoženo sa brojem epizoda....dolazi se do milijuna filmskih sličica koje se mora obojati.

image
Screenshot/Youtube

No, pretražujući internet nađu se i odgovori – bojanje serije se odradilo kompjuterski, vjerojatno korištenjem besplatne TensorFlow programske biblioteke, koju je razvio Googleov tim.

Pivčević: 'Kućna i nekvalitetna radinost'

Svakako, radi se o kućnoj i nekvalitetnoj radinosti, komentira nam ugledni hrvatski snimatelj Mirko Pivčević koji je na naš nagovor pogledao malo o čemu se radi:

- Netko se igra, a nikad nisam čuo za taj studio pa ne znam tko. Nije to precizno napravljeno, uočava se da crno-bijela boja snimke "probija" u kolor verziji. Ipak ti kompjuterski programi nisu presavršeni i treba ih kasnije doraditi – veli Pivčević.

Koliko će dugo kolor verzija "Našeg malog mista" biti dostupna na YouTube vidjet će se, a za nadati se da neće dugo. Jer, osim što je nelegalna, nikome ne bi trebala biti potrebna.

"Naše malo misto" je izvanredno upravo onakvo kakvo jest, u originalu, i ništa mu nije potrebno mijenjati, a i američka kinematografija je, velika i moćna kakva već jest, na tome polomila zube.

Gnjev zaljubljenika

Nakon što je kolorirala nekoliko klasika poput "Malteškog sokola" i "Casablance" suočili su se sa lavinom gnjeva zaljubljenika u filmske klasike.

Tako je Tedu Turneru, osnivaču CNN-a i medijskom poduzetniku, nakon prikazivanja "opiturane Casablance" na kabelskoj televiziji u naslovu novina poručeno: "Don't play it again, Ted".

Isto vrijedi i u našem "malom mistu" - ne igrajte nam se s klasicima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:41