PIŠE NENAD POLIMAC

TOLIKO JE ŠOKANTAN DA GA NEĆE ZAUSTAVITI NI TUŽBE Filmski kritičar Jutarnjeg prvi je pogledao HBO-ov dokumentarac o Michaelu Jacksonu

Michael Jackson i Wade Robson
 HBO
 

Sedmogodišnji Australac Wade Robson bio je oduševljen mjuziklom Michaela Jacksona “Moonwalker”, osobito segmentom “Smooth Criminal”.

Bio je presretan kad je čuo da pjevač dolazi na turneju po njegovoj domovini i uz pomoć mame ubacio se u studio u kojem je Jackson uvježbavao nastup za koncert. Klinac je bio odjeven u svijetlo odijelo, imao je šešir i kravatu i oponašao Jacksonove pokrete u “Smooth Criminalu”. Pjevač je bio impresioniran, upoznao njegovu obitelj, pozvao ih da ga prate na turneji a kasnije i u Ameriku, na svoj raskošni posjed Neverland.

Majka je shvatila da je to šansa za njezina sina, Jackson ga je angažirao za tri glazbena spota, a on sam se već sa 11 godina počeo baviti koreografijom, vrlo rano surađivao s Miley Cyrus i grupom NSYNC, i danas je vrhunski profesionalac u tom poslu.

Miljenici

Nešto je, međutim, zatajio oko tih prvih kontakata s Jacksonom. Taj ga je obasipao nježnošću, a u jednom trenutku mu je zavukao ruku u gaćice. Dječak baš nije bio šokiran, bio je zaljubljen u Michaela, kako ga je on isključivo zvao, i dopuštao mu da s njim radi što hoće. Osobito su slobodni bili u Neverlandu, gdje je glazbena zvijezda ishodila dozvolu od njegove mame Joy da koji put provede noć s klincem u svojoj spavaćoj sobi. Veza je trajala od Wadeove 7. do 14. godine, a zamrla je kad je Jackson u jednoj prigodi pokušao analnu penetraciju, ali to nije uspjelo. Wadea je kosnulo i to što je pjevač svake godine našao novog miljenika, kad je došao u Neverland tamo se već muvao Macaulay Culkin, tek proslavljen serijalom “Sam u kući”, a bilo je i drugih. Nagrizala ga je ljubomora, što je doprinijelo raspadu njihove romanse.

Slična iskustva imao je i 10-godišnji James Safechuck, koji je Jacksona upoznao dok su snimali spot za Pepsi-Colu. I opet su naizgled bezazlena maženja dovela do seksualnih kontakata, koja su se uglavnom odigravala na posjedu Neverland.

Dječaka je pjevač obasipao skupocjenim poklonima, prstenjem i ogrlicama, a jednom su čak inscenirali i lažno vjenčanje. James i danas čuva te poklone, ali ga prolazi jeza kada ih pogleda. Za razliku od Wadea, njegova majka Stephanie je zarana shvatila da je njegov domaćin pedofil i zabranila mu da ga dalje viđa. Na vijest o njegovoj smrti (Michael Jackson umro je 2009. od zastoja srca), ona je bila presretna, smatrala je da nijedan dječak više neće biti ugrožen. Bar ne od Jacksona.

Jacksonove sklonosti nisu bile tajna, protiv njega se vodilo nekoliko procesa, a osobito je ozbiljan bio onaj iz 1993. u kojem su ga tužili 13-godišnji Jordan Chandler i njegov otac. Pjevač je slučaj pokušao prikazati kao iznuđivanje novaca, na sudu je svjedočio i James Safechuck i to u njegovu korist, ali je uslijedila izvansudska nagodba, vjerojatno financijski vrlo povoljna za tužitelje.

Na terapijama

Drugi veliki proces odigrao se 2005., iako to isprva nije htio, Wade Robson je branio pjevača, opisujući njihovu vezu kao isključivo prijateljsku bez ikakvih seksualnih kontakata.

Ovaj put je sam Jackson prizivao vraga jer je u dokumentarcu za britansku televiziju izjavio kako ne vidi ništa loše u tome da spava s dječacima, međutim, oslobođen je po svim točkama optužbe. Tom prigodom tužio ga je dječak koji se pojavio u tom dokumentarcu.

Možda bi sve ostalo na tome da britanski TV redatelj Dan Reed 2016. nije ručao s urednikom Channela 4, za koji je često radio (uglavnom filmove o ratu i terorizmu), pa su nabrajali teme za potencijalne dokumentarce. Kad su spomenuli Michaela Jacksona, odmah su znali da je pred njima tema u koju se nitko nije usudio dirnuti, iako nije bilo jasno zašto, budući da su i Wade Robson i James Safechuck 2013. javno priznali da ih je “kralj popa” seksualno zlostavljao dok su bili klinci.

Reed ih je obojicu nazvao, nisu baš bili oduševljeni što će ponovno oživjeti nešto što bi najradije ostavili iza sebe, no naposljetku su ipak pristali na razgovor pred kamerama, koji je ispao jako iskren i emocionalan. Ekipa je s Robsonom provela tri dana, a sa Safechuckom dva. Malo je poznato da je prvi proživio pravu obiteljsku tragediju, kad je u jednom razdoblju svog života pretpostavio Michaela vlastitom ocu, ovaj je bio vidno uzdrman, pogotovo što ga je ostavila i supruga, želeći pomoći da joj se sin probije na glazbenoj sceni u Americi. Poslije mu se i drugi sin odselio od kuće i on se ubio.

Teži dio posla bio je nagovoriti majke zlostavljanih mladića da se pojave pred kamerama. Stephanie Safechuck prva je pristala, jer je godinama mrzila mit o Jacksonu i žalila što taj nikad nije završio u zatvoru. S Joy Robson je bilo malo teže, kad je doznala da je zapravo ona omogućila Jacksonu da radi s njezinim sinom što mu je volja, a sve zbog snova o karijeri, šokirala se i grižnja savjesti ju je jezivo mučila. Ipak, naposljetku je i ona pristala na ispovijed pred kamerama.

Razgovor sa zlostavljanima bacio je novo svjetlo na žrtve pedofilije. Robson je zapravo bio dobrovoljna žrtva, njega je najviše pogodilo što ga je pjevač odbacio u korist drugih dječaka, no Safechucka je ta davna epizoda trajno odredila. Obojica su bili na terapijama, sudjelovali na bezbroj seansi kod psihijatra, no ništa nije pomagalo. Oženili su se, dobili djecu i s užasom pomišljali na mogućnost da ona postanu žrtve nekog pedofila. U tom slučaju, kako tvrde, bili bi spremni i na radikalne poteze, pa čak i ubojstvo zlostavljača.

Ovacije i demonstracije

Reed je snimio i suce, tužitelje te članove porote koji su sudjelovali u procesu iz 2005., ali je brzo shvatio da njegov film mora biti zaokružena obiteljska priča, pogotovo što je imao već previše materijala. Kad je završio “Napuštajući Neverland”, ispalo je da raspolaže dvodijelnom mini-serijom u ukupnom trajanju od četiri sata.

U projekt se uključila i američka kablovska mreža HBO, koja je ugovorila premijeru na Sundance film festivalu. Kad se za to pročulo, Zaklada Michaela Jacksona zaprijetila je tužbom, pogotovo što je HBO već najavio termine emitiranja u Americi i Europi, no šefovi kablovske mreže nisu se dali pokolebati. Premijera je održana, uz redatelja su se pojavili Wade Robson i James Safechuck i bili ispraćeni ovacijama. Ispred dvorane održavale su se istodobno demonstracije protiv filma, koji su poklonici Michaela Jacksona smatrali još jednom spletkom protiv njihova idola. Redatelju Reedu čak su prijetili smrću.

Mini-serija je već emitirana na američkoj televiziji, gdje je - razumljivo - izazvala veliko zanimanje: u nas je od danas dostupna na usluzi HBO GO, a premijeru će oba nastavka imati tijekom travnja. Pokazale su se i prve posljedice, neke američke radio stanice prestale su emitirati Jacksonove pjesme, ruše mu se i spomenici, iako to nije bila namjera autora dokumentarca: njegov film se prvenstveno bavio time kako se žrtve pedofilije teško nose s tim bremenom, također i s činjenicom da su megazvijezde katkad nedodirljive, pa bez obzira što napravile, no njihova umjetnost je nešto posve drugo. Tko zna, da je Michael Jackson imao sretnije djetinjstvo (a nije), možda do svega toga ne bi došlo, no to je tema za nastavak koji bi Dan Reed vrlo rado snimio.

Najvažnije činjenice vezane uz projekt

* dokumentarac je snimio Dan Reed, a premijerno je prikazan prošlog mjeseca na filmskom festivalu Sundance

* film donosi priču Wadea Robsona i Jamesa Safechucka o zlostavljanjima koja su se navodno dogodila na imanju Neverland

* Robson i Safechuck su već tužili Jacksonove nasljednike zbog zlostavljanja, ali su žalbe odbačene zbog zastare

* Robson i Safechuck su gostovali kod Oprah, a Robson je tada rekao da je već primio prijetnje smrću zbog onog što je rekao u filmu

* Zaklada Michaela Jacksona je tužila HBO da krši sporazum iz 1992. kojim se obvezao da neće klevetati Jacksona

* oba filma bit će dostupna putem HBO GO usluge 8. ožujka. Na HBO kanalu će prvi dio biti emitiran 10. travnja, a drugi dio 11. travnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:18