ŽIVOTNI PROJEKT

TOMISLAV DOMOVIĆ Dao sam otkaz u pošti kako bih napisao scenarij za prvi igrani serijal o Vukovaru

 Robert Fajt / CROPIX
Prvih sedam nastavaka bavi se razdobljem od 1987. do agresije na Vukovar, a potom slijede dvije ratne i jedna poslijeratna epizoda

Najveća tema novije hrvatske povijesti ni mene nije mogla ostaviti ravnodušnim, štoviše budila je u meni kreativne procese, koje sam dosad realizirao kao poeziju, kaže Tomislav Domović, autor scenarija za prvi domaći igrani serijal o Vukovaru u Domovinskom ratu “Kad je Dunav prestao teći”.

Priča o dva brata

Domovića (r. 1964. u Zagrebu), ratnog veterana i pjesnika, projekt je toliko obuzeo da je dao otkaz u karlovačkoj pošti gdje je u noćnoj smjeni vukao vreće. Među ostalim, poznat je po tom što je, iz čiste skromnosti, još 1996. odbio primiti Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Pjesme je objavljivao u svim važnijim časopisima bivše i naše države, objavio je više zbirki i primio više nagrada.

“Dva glavna junaka su braća. Stariji se vraća 1987. s odsluženja vojnog roka na Kosovu, a mlađi, Ivan, ujedno narator, brucoš je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i mladi književnik. On je glavni lik, poveznica i središte neformalne, dakako nacionalno miješane grupe mladih ljudi, koji žive svoje mladenačke godine već kako mladi inače provode dane. Međutim, refleksije turbulentnih vremena koje dolaze polako počinju mijenjati međusobne odnose i narušavati prividni sklad u skupini.”

Serijal ima deset epizoda, a Domović je dovršio scenarij za prve četiri, koliko je bilo potrebno da se kandidira na upravo okončanom natječaju Hrvatske radiotelevizije za vanjske igrane produkcije. Da je cijeli projekt ozbiljan potvrđuje to što je scenarij prethodno prošao na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra i što ima redatelja, Tomislava Žaju.

Prvih sedam bavi se, dakle, razdobljem od 1987. do agresije na Vukovar, a potom slijede dvije ratne i jedna nesretna poslijeratna epizoda.

Stvarni i fiktivni likovi

“Ostali glavni likovi su, dakle, mladići i djevojke od 17 do 27 godina, potpuno fiktivni, ali vjerujem da sam stvorio životne protagoniste koji će vjerno oslikati život u malom gradu na Dunavu. Za radnju koja se zbiva do napada na Vukovar nije mi trebao velik istraživački rad, a za ratne epizode, na kojima sad radim, osim dosadašnjeg iščitanog štiva o Vukovaru konzultiram stvarne protagoniste.”

Osim fiktivnih, Domović je uzeo i likove iz stvarnosti.

“U serijalu se javljaju oba Jastreba, Mile Dedaković i Branko Borković, zatim pokojni novinar Siniša Glavašević, liječnica Vesna Bosanac, zatim pokojni heroj Blago Zadro, ali i poznati zločinac Veselin Šljivančanin.”

Radnja serije

Radnja otprilike teče ovako:

“Unutar skupine, a kroz navijačku pripadnost pojavljuju se tenzije koje će kulminirati odlaskom brata Ivanove djevojke u Beograd, njegovo priključenje Arkanovim Delijama i na koncu povratkom u rodni grad kao agresora u Arkanovim paravojnim postrojbama.

Susjed u Ivanovoj Zgradi, Radmilo, lokalni milicioner koji i u mirnodopsko vrijeme otvoreno koristi nasilje, ulaskom u rat i odlaskom u Borovo Selo, napad na ‘ustaški’ Vukovar shvaća kao misiju života. Oni iz društva koji ostaju u okruženom Vukovaru priključuju se skromnim obrambenim snagama. Prihvaćaju borbu kao jedinu mogućnost i jedini smisao te neki od njih postaju živi junaci, a neki, na žalost, mrtvi, poginuli u otvorenoj borbi ili odvedeni na stratište iz vukovarske bolnice.”

Oduševio Grgića

Domović je, dakle, da napiše ovaj serijal riskirao egzistenciju:

“Ostavio sam stalan posao u pošti jer je bilo nemoguće ući u takav veliki kreativni zahvat iscrpljujući se na manuelnim poslovima, nošenju vreća, paketa, radom u noćnim šihtama. Na HAVC-u je serijal, u jakoj konkurenciji, prošao selekciju i izdvojen među one vrijedne potpore za dramsku TV seriju.”

Domović kaže kako je scenarij oduševio poznatoga glumca Gorana Grgića, a dogovorio je suradnika i za jezična pitanja, Vukovarca, glumca Darka Milasa.

“Vukovar prije rata i u ratu može se kazati da je nekovrsna kulisa, a naglasak je na ljudima i njihovim sudbinama”, zaključuje Domović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 21:48