PO IZBORU EUROPSKOG PARLAMENTA

'Toni Erdmann' osvojio 10. nagradu LUX

 Screenshot / YouTube
Tri filma koja su bila u finalu prikazuju se u svim državama članicama tijekom Dana LUX filma od rujna do prosinca, čime se želi poboljšati distribucija europskih filmova u cijeloj EU

'Toni Erdmann' (njemačko-rumunjsko-austrijska koprodukcija) pobjednik je ovogodišnje nagrade LUX, objavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na svečanosti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu u srijedu. Film istražuje složenu vezu između oca i kćeri u suvremenoj korporativnoj kulturi.

Predsjednik EP-a Schulz čestitao je trima finalistima, a posebno redateljici pobjedničkog filma Maren Ade i njezinom timu i dodao: “Od srca čestitam čitavom timu pobjedničkog filma 'Toni Erdmann'. Ovaj film, koji je kombinacija crne komedije i humoristične drame, opisuje teški, nježni i ponekad apsurdni odnos između mlade žene i njezina oca. Dirljivo opisuje kako se obiteljski odnosi mijenjaju i utječu na nas u današnjem konkurentnom društvu. Ovaj film ne nudi jednostavne odgovore, ali nas potiče da tražimo ono što trebamo štititi i njegovati”.

Ostali finalisti bili su: À Peine J´ouvre les Yeux (Kad otvorim oči) Leyle Bouzid (Francuska, Tunis, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati), Ma Vie de Courgette (Moj život kao Tikvica) Claudea Barrasa (Švicarska, Francuska). Pobjednika svake godine odabiru zastupnici.

Tri filma koja su bila u finalu prikazuju se u svim državama članicama tijekom Dana LUX filma od rujna do prosinca, čime se želi poboljšati distribucija europskih filmova u cijeloj EU, pokazati raznolikost europske kinematografije što većem boju Europljana i potaknuti raspravu o važnim društvenim pitanjima o kojima se u filmovima govori.

Europski parlament plaća troškove prijevoda su na sva 24 službena jezika za tri filma finalista. Pobjednički film bit će prilagođen za slijepe i osobe oštećenog sluha, te će također dobiti potporu za međunarodnu promociju.

Ovom nagradom Europski parlament već deset godina promiče europsku kinematografiju, posebice filmsku umjetnost koja se bavi društvenim i političkim temama, gradeći europski identitet i slaveći europske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:31