PIŠE NENAD POLIMAC

TOP GUN 2 Vraćaju se Maverick i Iceman. Hoće li se vratiti i publika?

Vjerojatno ni početak snimanja “Ratovi zvijezda: Sila se budi” nije bio obavijen takvom tajnovitošću kao nastavak “Top Guna” koji će imati podnaslov “Maverick”, po nadimku Petea Mitchella što ga je davne 1986. igrao Tom Cruise. Zapravo, ponešto se zna. Film režira Joseph Kosinski koji je s Cruiseom već radio na ZF trileru “Zaborav”, četiri scenarista - Peter Craig, Justin Marks, Ashley Edward Miller i Zack Stentz - dobila su pravo potpisa (tko zna koliko ih se zapravo izredalo na tekstu, s obzirom na to da pretprodukcija traje još od 2010.), direktor fotografije Claudio Miranda (nagrađen Oscarom za “Pijev život” Anga Leeja) dosad je snimio sve filmove Kosinskog, Harold Faltermeyer opet će skladati glazbu, a Kenny Loggins napravit će modernu verziju svojeg hita “Danger Zone”.

Cruise je, dakako, u glavnoj ulozi, no zasad se samo zna da će mu partner biti Val Kilmer, koji je u prvom filmu glumio Icemana, Maverickova kolegu čiji odnosi sve do završnice nisu bili osobito idilični. Isprva čak ni to nije bilo sigurno, Kilmer se povjerio društvenim mrežama da je dobio angažman, ali se odmah ispričao rekavši da ga je njegov agent krivo informirao: tek poslije dva tjedna vijest je uistinu potvrđena, što je glumcu, koji se lani oporavio od raka grla, veliki poticaj. Karijera mu je prije toga bila u slijepoj ulici, nastupao je kako u niskobudžetnim nezavisnim filmovima tako i na televiziji, slovio za čudaka (iako ga mnogi koji su s njim radili smatraju genijalcem), no sada je očito pred novim poglavljem.

Zaboravljena Kelly McGillis

Budući da je na kraju prvog filma Pete Mitchell pristao biti instruktorom budućih pilota, novi “Top Gun” morao bi vrvjeti mladim holivudskim nadama, no zasad se ne zna tko je među odabranima. Također, možda za njih ne bude previše mjesta jer dobro upućeni tvrde da će se američki super zrakoplovi u ovom filmu boriti protiv dronova, a ne neprijateljskih letjelica kojima upravljaju piloti. Bilo bi to u duhu novog doba i virtualne stvarnosti koja nas posvuda okružuje.

Ne spominju se ni ženski likovi, u vrijeme snimanja prvog “Top Guna” Cruiseova partnerica Kelly McGillis (glumila je instruktoricu astrofizike Charlie) bila je pet godina starija od njega, a nije se ni znalo da su je kao studenticu silovala dvojica Afroamerikanaca, što je otkrila tek nakon što je nastupila u filmu “Optužena” (1988.), za koji je Jodie Foster nagrađena Oscarom. Njezin je život u mnogim razdobljima bio poput predloška za film, no ona tvrdi da bi se u “Mavericku” zadovoljila i sićušnom epizodom. S obzirom na poodmaklu dob, time se ne opterećuje, za razliku od Cruisea koji itekako pazi na svoj izgled i povremeno se doima poput klona svoga junaka iz sredine osamdesetih.

Još jedna glumica imala je važnu ulogu u “Top Gunu”, tada ne tako poznata Meg Ryan, ali kako je lik koji je igrala ostao bez partnera, suprug pilot (Anthony Edwards kasnije se proslavio u seriji “Hitna služba”) poginuo je sredinom radnje, zaboravilo se da je uopće nastupila u filmu. Priča o “Top Gunu” i njegovu nastavku obilježena je smrtima, original su producirali Jerry Bruckheimer i njegov partner Don Simpson, potonji je poslije umro od predoziranja, a redatelj Tony Scott, brat Ridleyja Scotta, prihvatio je napraviti i “Mavericka”, ali se 2012. ubio skokom s mosta u luci San Pedro. Do danas nije razjašnjeno zašto je to učinio, umjesto njega posao je dobio Joseph Kosinski, majstor kompjutorskih efekata, čiji je prvijenac “Tron: nasljeđe” vrlo dobro ocijenjen.

Nove generacije ne razumiju

“Top Gun: Maverick” imat će premijeru 12. srpnja sljedeće godine, no pitanje je hoće li imati odjek poput prethodnika. Osamdesete su bile desetljeće kada je američka vojska vrlo vješto surađivala s Hollywoodom, “Oficir i gentleman” s Richardom Gereom i Debrom Winger imao je podjednak uspjeh kako u Americi tako i u drugim dijelovima svijeta te mnoge ponukao da se prijave u vojsku, unatoč tome što glavni junak nije baš bio simpatičan i što su zbivanja povremeno nalikovala krajnje ozbiljnoj drami.

U tom pogledu “Top Gun” bio je puno besramniji. Tek da se ne zaboravi, Bruckheimer i Simpson producirali su i “Flashdance” s danas zaboravljenom Jennifer Beals: kao što je potonji bio inspiracija mnogim budućim plesačicama skromnog podrijetla, tako je i njihov naredni film neskriveno lobirao za vojsku, predstavljajući se kao vrlo atraktivna videoigra podložena pop i rock glazbom.

Kritika ga je odmah prozrela, film je uglavnom dobio osrednje ocjene, ali publici taj koncept nije smetao pa mu se reputacija održala do danas, ponajviše zahvaljujući DVD i BluRay izdanjima. Nije to baš ostvarenje u kojem su nove generacije otkrivale dodatne slojeve, kao u “Blade Runneru” Ridleyja Scotta, na web portalu www.imdb.com ocjena velikog broja korisnika (njih 250 tisuća) je plus tri, što baš nije kapital na koji bi se trebalo oslanjati. Jedino ako tvorci nastavka ne smisle nove adute koji bi sami po sebi privukli publiku u kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:10