SPORNA ZASTAVA

‘Top Gun: Maverick‘ bit će zabranjen u Kini? Amblem na jakni Toma Cruisea mogao bi dići tlak partijskim cenzorima

Prva prikazivanja filma u Tajvanu završila su navijanjem i pljeskanjem publike nakon što je jakna s tajvanskom zastavom ipak prikazana.

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia
Čini se da se Hollywood odbio prilagoditi kineskom tržištu, što je praksa koju su prije kritizirali američki političari i aktivisti

Kinesko tržište moglo bi zabraniti prikazivanje novog nastavka kultnog filma "Top Gun" s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, prenio je Sunday Times. Glavni razlog je prikazivanje tajvanske zastave na kožnoj jakni filmskog glumca, što bi Peking mogao smatrati provokacijom. Jakna koju Cruise nosi u ulozi pilota borbenog zrakoplova američke mornarice kapetana Petea "Mavericka" Mitchella podijelila je azijsku publiku.

Prvi put jakna se pojavila 1986. godine u prvom nastavku "Top Guna". U traileru za novi nastavak gledatelji su primijetili da su male tajvanske i japanske zastave nestale na stražnjoj strani jakne, što je dovelo do nagađanja jesu li cenzurirane kako bi se film mogao probiti na unosnom kineskom tržištu. Međutim, prva prikazivanja filma u Tajvanu završila su navijanjem i pljeskanjem publike nakon što je jakna s tajvanskom zastavom ipak prikazana. Lokalne vijesti SETN izvijestile su da su gledatelji bili "iznenađeni i dirnuti".

image

Tom Cruise

Paramount Pictures/Paramount Pictures

Čini se da se Hollywood odbio prilagoditi kineskom tržištu, što je praksa koju su prije kritizirali američki političari i aktivisti za ljudska prava. Posljednjih su godina odnosi između Washingtona i Pekinga pogoršani, posebice zbog Tajvana čiji suverenitet Kina ne priznaje jer ga smatra svojim teritorijem.

Film koji je 1986. godine zaradio 300 milijuna dolara diljem svijeta mogao bi izgubiti velik dio kolača zbog Kine. Nema zakazanog datuma kada će se nastavak prikazati u zemlji u kojoj je svake godine dopušteno prikazivanje samo nekoliko stranih filmova. Cenzori iz Komunističke partije redovito cenzuriraju filmove sa Zapada.

Prošli je tjedan kineski tehnološki div Tencent povukao investicije iz Paramounta, holivudske produkcijske kuće iz koje je izašao "Top Gun". Wall Street Journal je, pozivajući se na neimenovane izvore, izvijestio da su čelnici Tencenta bili zabrinuti da će dužnosnici u Pekingu biti ljuti zbog njihove povezanosti s filmom koji slavi američku vojsku. Tencent je u veljači vratio originalni završetak filma "Klub boraca" iz 1999. nakon što su ga cenzori zamijenili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:16