SJAJNE RECENZIJE

‘Top Gun: Maverick‘ u prvome vikendu u američkim kinima zaradio 134 milijuna dolara

Jennifer Connelly i Tom Cruise u Cannesu

 SYLVAIN LEFEVRE/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP
‘Izvorni materijal je iznimno zanimljiv, glumačka izvedba izvrsna, a Tom Cruise je pridonio da sve prođe savršeno‘

Novi film Toma Cruisea "Top Gun: Maverick" u prvom vikendu prikazivanja u rekordna 4732 sjevernoamerička kina zaradio je 134 milijuna dolara, a upućeni vjeruju da bi akcijska avantura Paramounta i Skydancea do ponedjeljka mogla uprihoditi i 151 milijun dolara, premda su očekivanja bila puno skromnija.

Variety piše da je to rezultat sjajnih recenzija, goleme količine nostalgije i povratka Cruisea u kokpit zrakoplova kojim izvodi brojne vratolomije kao pilot Pete "Maverick" Mitchell.

"Top Gun: Maverick" je prvijenac s najvećom zaradom u Cruiseovoj 40-godišnjoj karijeri i njegov prvi flm koji je već u prvome vikendu prikazivanja premašio zaradu od 100 milijuna dolara.

Naime, producenti su ciljali na publiku stariju od 40 godina, demografsku skupinu koja najviše oklijeva kad je riječ o povratku u kino dvorane.

Pozitivna usmena predaja o filmu trebala bi pridonijeti da Cruiseov film dopre i do mlađe publike, one koja nije ni bila rođena kad je "Top Gun" prvi put prikazan prije 36 godina.

David A. Gross, koji vodi filmsku konzultantsku tvrtku Franchise Entertainment Research, smatra da su podaci o interesu publike i dosdašnjoj zaradi "izvanredni".

"Izvorni materijal je iznimno zanimljiv, glumačka izvedba izvrsna, a Tom Cruise je pridonio da sve prođe savršeno", rekao je.

Unatoč nebrojenim kašnjenjima u premijernom prikazivanju nastavka filma, koji je prvi put trebao stići u kina u ljeto 2020. na početku pandemije koronavirusa, uspjeh nije izostao.

Filmu "Top Gun: Maverick" potrebna je kino publika da bi opravdao pozamašan produkcijski proračun od 170 milijuna dolara, u koji nisu uključeni deseci milijuna dolara potrošeni na promociju filma širom svijeta.

Dio sredstava otišao je na premijeru održanu na Filmskome festivalu u Cannesu. Film je koproducirala i sufinancirala tvrtka Skydance Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:16