JOŠ JEDNO PRIZNANJE

'TRAJNO NAS JE ZADUŽIO' Dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen počasnim građaninom Zagreba

Branko Lustig
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Istaknutog filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga u četvrtak su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno proglasili počasnim građaninom Zagreba.

Prijedlog zaključka o proglašenju Lustiga počasnim građaninom Zagreba na sjednicu Gradske skupštine uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Počast za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva

Lustig je tu počast dobio za "izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture, razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb". Također se ističe da je Lustig jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara.

Gradska zastupnica HDZ-a Dubravka Brezak Stamać u raspravi je istaknula kako je Lustiga trebalo proglasiti počasnim građaninom već puno ranije, a njegovo proglašenje počasnim građaninom Zagreba podržao je i zastupnik SDP-a Matej Mišić.

To nije prvo proglašenje Lustiga počasnim građaninom u Hrvatskoj, 2010. proglašen je počasnim građaninom Osijeka, a 2017. počasnim građaninom Čakovca.

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Lustiga 1994. godine Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja, primjerice 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

'Umirući su mi ostavili u amanet da pričam kako je bilo'

- Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo - rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oscar kao najbolji producent 1993. godine za film "Schindlerova lista".

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu, u to doba velikom poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova.

Ubrzo slijedi Lustigov angažman u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravitelj lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Od filmova i serija na kojima je tad surađivao najznačajniji su "Guslač na krovu", "Sofijin izbor", "Limeni bubanj", "Vjetrovi rata" i "Rat i sjećanja".

'Schindlerova lista' i 'Gladijator' donijeli mu nagrade Oscar i BAFTA

Lustig se 1988. seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. "Pad crnog jastreba", "Hannibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

Dva filma iz toga razdoblja - "Schindlerova lista" i "Gladijator" donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji "Drug Wars: The Camarena Story" okrunjen je nagradom Emmy. Svog Oscara za "Schindlerovu listu" 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Od 2008. godine predsjednik je Festivala tolerancije - JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije.

Već gotovo dva desetljeća Lustig drži predavanja na istaknutim hrvatskim i inozemnim fakultetima te javno govori o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora. U zadnje vrijeme bavi se edukacijom mladih širom Hrvatske i regije, posebno u sklopu obrazovnog programa "Edukacijska jutra".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 11:51