SCENARISTI ANTE TOMIĆ I RAJKO GRLIĆ

TREĆE NAJUSPJEŠNIJE KINO OTVARANJE Više od 16 tisuća gledatelja 'Ustava Republike Hrvatske'

 Screenshot: YouTube
Film se od 20. listopada prikazuje i u kinima u Srbiji i Crnoj Gori

ZAGREB - U prvom tjednu distribucije u hrvatskim kinima film "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića pogledalo je 16.314 gledatelja, što je treće najuspješnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja Hrvatske, nakon "Svećenikove djece" Vinka Brešana i "Šegrta Hlapića" Silvija Petranovića.

"Ustav Republike Hrvatske" suvremena je priča o ljudima koji zbog duboko usađenih predrasuda teško uspostavljaju normalne odnose, unatoč činjenici da se svakodnevno viđaju s obzirom da žive u istoj zgradi.

Po riječima redatelja, osim prostora, glavne likove spajaju i njihovi, često suprotstavljeni, 'demoni prošlosti', koji ih tjeraju da žive više u prošlosti nego u sadašnjosti.

Grlićeva nakana je, kako je objasnio, baviti se živim ljudima, ne mrtvim idejama zbog čega od junaka te priče ne radi 'tragediju', već o 'teškim stvarima' nastoji pričati "s malim, jedva primjetnim smiješkom na licu, s toplinom s kojom se može voljeti i najnegativniji junak".

U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, koji glumi umirovljenog profesora koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, te Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, koji glume njegove susjede.

Scenarij s Grlićem potpisuje Ante Tomić, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Andrija Zafranović, a producent je Ivan Maloča iz Interfilma. Za distribuciju je zadužen Blitz film i video produkcija.

Film se od 20. listopada prikazuje i u kinima u Srbiji i Crnoj Gori, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 07:36