RICK I MORTY

TRENUTNO NAJGLEDANIJA SERIJA U SAD-U Crtić prepun droge, seksa, nasilja i nihilizma, ali i pravih obiteljskih vrijednosti

 Cartoon NetworkCollec / Everett / Profimedia
 

Najgledanija serija u udarnom terminu u SAD-u je 20-minutni crtić prepun droge, seksa, nasilja i nihilizima. I pravih obiteljskih vrijednosti. Stranica IMDB uvrstila ga je među top 10 najboljih serija svih vremena - jedini crtić na toj listi - ispred serija “Žica”, “Prijatelji”, “Obitelj Soprano” i “Pravi detektiv”. Serija se zove “Rick i Morty” i internet je poludio za njom.

Iza serije stoje Justin Roiland i Dan Harmon, koji spremno priznaju da su ih inspirirali “Simpsoni” i “Futurama”, no seriju izdvajaju britanski uzori - “Doctor Who” i “Vodič kroz galaksiju za autostopere”. Rezultat je neočekivano inteligentan i sofisticiran za američki humor, no istodobno dovoljno zabavan i pristupačan većini ljudi.

Roiland je glasovni glumac i producent crtanih filmova koji najviše voli šokirati. Daje glasove obojici glavnih likova pa je većina epizoda zapravo Roiland koji viče sam na sebe. Drugi autor, Harmon, iza sebe ima izrazito hvaljenu humorističnu seriju “Klub otpisanih” u kojoj se rado sprdao sa žanrovskim konvencijama.

Već uvodna špica daje do znanja što očekivati - glazba je očita aluzija na “Doctora Who”, bizarni prizori izmjenjuju se jedan za drugim, a završava potjerom u kojoj glavne likove proganja Cthulhu - kozmički horor iz priča H. P. Lovecrafta - jer su mu oteli bebu.

Ta je scena možda i najbolja metafora za seriju kroz koju se prožima Lovecraftova filozofija kozmicizma - svemir je velik, beskonačan, a ljudi su mali i beznačajni, bez ikakve kontrole nad silama koje upravljaju njihovim životima. Serija taj nihilizam uspješno pretvara u humor, no i ostavlja dojam da je sva ta zabava samo u službi bijega od egzistencijalne krize i bešćutnog svemira kojeg jednostavno nije briga za nas.

Rick Sanchez genijalni je znanstvenik koji putuje kamo želi kroz svemir i bezbroj alternativnih dimenzija. Njegovo razumijevanje znanosti i tehnologije je takvo da se nerijetko čini svemoćan. Morty Smith njegov je 14-godišnji unuk, sramežljiv i povučen, socijalno neprilagođen, dobronamjeran i jednostavan. Žive u istoj kući s ostatkom obitelji - Mortyjevim ocem Jerryjem, majkom Beth i sestrom Summer - no često se zapute u avanture koje su doslovno izvan ovog svijeta.

, New York, NY - 20190515-2019 WarnerMedia Upfront

-PICTURED: Justin Roiland, Dan Harmon
-, Image: 433497109, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JENNIFER GRAYLOCK / INSTAR Images / Profimedia
JENNIFER GRAYLOCK / INSTAR Images / Profimedia
Justin Roiland i Dan Harmon

Rick, koji je proputovao cijeli svemir i beskonačne paralelne stvarnosti, već dugo vjeruje da ništa nema smisla, da ne postoji neki božanski plan, da su životi pojedinaca bezvrijedni te da su dobro i zlo subjektivni i potpuno nebitni koncepti. Morty je, pak, još uvijek mladi idealist koji ne može prihvatiti takav kirurški hladan pogled na sve. Njihov se odnos tijekom serije razvija u oba smjera.

Rick se s besmislom postojanja nosi autodestruktivnim hedonizmom - seksom, drogama i alkoholom - koji katkad skreće u suicidalno ponašanje. Mortyjeva glavna motivacija je Jessica, popularna djevojka iz razreda koja jedva zna da on postoji.

Obitelj Smith potpuno je disfunkcionalna. Otac Jerry je nesiguran, tupav i neuspješan u svemu čega se primi. Njegova supruga Beth je veterinarski kardiokirurg u klinici za konje i krivi Jerryja što joj je napravio prvo dijete dok su bili jedva punoljetni. Tinejdžerica Summer tipičan je primjer svoje generacije, visi na mobitelu i zanimaju je dečki i zabava, a s roditeljima i mlađim bratom želi što manje interakcije.

Epizode serije elegantno skaču iz znanstvene fantastike u sitne detalje obiteljskog života i međuljudske odnose. Obje teme obrađuje s velikom dozom realizma. Obiteljski odnosi variraju od trenutaka mržnje i užasa do trenutaka neočekivane topline i razumijevanja. Fantastični koncepti temeljito su dekonstruirani, suočeni s ljudskom prirodom i dovedeni do sasvim logičnog završetka.

Uz svu genijalnost i nihilizam koji probijaju iz Ricka, riječ je o duboko ljudskom liku, poput doktora Housea. Koliko god bio racionalan i smatrao da ništa nema smisla, koliko god odbijao graditi odnose s drugim ljudima i koliko god to pokušao sakriti, Rick je vezan uz svoju obitelj i unuka. No, to ne znači da će biti nježan prema njemu.

Već u prvoj epizodi, dok bježe od carinika izvanzemaljaca, Rick Mortyju dobacuje pušku da ih zadrži dok ne unese koordinate u portal. Morty je užasnut idejom da bi mogao nekoga ubiti, no Rick ga umiruje: “Oni su roboti, u redu je ustrijeliti ih!” Nakon što jedan od carinika padne pogođen i počne samrtnim hropcima zazivati svoju ženu i djecu, Rick pojašnjava svoju izjavu: “Oni su birokrati. Ne poštujem ih!”

Ideje koje serija obrađuje su mješavina potpuno originalnih koncepata, ali i popularnih ZF filmova i serija, od “Jurskog parka”, “Početka”, “Pročišćenja” i “Osvetnika” pa sve do danas relativno opskurnih filmova poput “Zardoza” ili “Čovjeka kosilice”. U svaku epizodu ugurane su barem dvije-tri različite teme, pa se niti jedna ne stigne izlizati prije nego što sljedeća dođe u fokus.

Nakon tri sezone i 31 epizode od 2013. do 2017., serija je zasuta nebrojenim hvalama kritičara, a matična kuća Adult Swim odlučila je s autorima potpisati dugoročni ugovor. Naručeno je još 70 epizoda, što je Roilandu i Harmonu napokon omogućilo da se usredotoče samo na tu seriju. Prošli je mjesec, nakon više od dvije godine pauze, počelo emitiranje četvrte sezone, a kreativnost tvoraca serije i dalje ne pokazuje znakove trošenja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:54