PRIČA O ODRASTANJU

'Trešnje' Dubravke Turić najbolji film na festivalu u Kolumbiji

Dubravka Turić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Kratkometražni igrani film "Trešnje" redateljice Dubravke Turić osvojio je nagradu 'Santa Lucia' kao najbolje kratkometražno međunarodno ostvarenje na nedavno završenom, 16. izdanju Festivala kratkometražnog filma Bogoshorts u Kolumbiji.

Tu priču o odrastanju jednog dječaka smještenu u Dalmatinskoj zagori, režirala je Dubravka Turić, prema scenariju Jelene Paljan. Film je nastao u produkciji Kinematografa i jedan je dio omnibusa "Duboki rezovi".

Kolumbijski filmski festival prikazuje dokumentarne, igrane, animirane i eksperimentalne kratkometražne filmove iz cijeloga svijeta. Prošlogodišnje izdanje festivala imalo je fokus na hrvatski film, a ove se godine održao od 4. do 11. prosinca.

TREŠNJE_teaser_a short film by Dubravka Turić from Dubravka on Vimeo.

Filmovi uspješni i na festivalima u Maroku i SAD-u

Početak prosinca bio je uspješan za još dva filma nastala u hrvatskoj produkciji i koprodukciji.

Na 17. izdanju filmskog festivala u Marakešu, koji je završio 8. prosinca, hrvatska manjinska produkcija dobila je nagradu za najbolju režiju za dugometražni igrani film "Teret" Ognjena Glavonića. Priča prati vozača kamiona koji od Kosova do Beograda prevozi tajanstveni teret, što ga dovodi do životne prekretnice.

Na Festivalu animacije u Los Angelesu, koji se održao od 30. studenoga do 2. prosinca, animirani serijal "&Black&White" Darka Bakliže osvojio je drugo mjesto u kategoriji Najbolji kratkometražni uradak iz serijala.

Uz Bakližu, scenarij za "&Black&White" potpisuje Marko Hrenović. Animaciju su radili Manuel Šumberac i Paula Konjušić, a glazbu Vjeran Šalamon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 16:47