VODIČ

TV serija ‘Industrija‘: Seks, droga i borba za posao u prestižnoj londonskoj banci

Prizor iz serije ”Industrija”
 Screenshot/youtube
U fokusu priče je mlada njujorška crnkinja Harper Stern (Myha’la Herrold) koja dolazi u London mutne biografije, no odlučna da uspije

Industrija je nova serija koja prati nekolicinu pripravnika u prestižnoj londonskoj investicijskoj banci, a koju je HBO naručio od BBC 2.

Prvu epizodu je režirala Lena Dunham, autorica "Djevojaka". Nažalost, već se u drugoj epizodi primjećuje pomanjkanje samouvjerenog redateljskog rukopisa koji je Dunham pokazala u nastupnoj epizodi, što ne znači da treba odustati od ove serije.

Naprotiv; priča o skupini ambicioznih mladih ljudi koji se pokušavaju izboriti za stalan posao u nimalo prijateljskom profesionalnom okruženju, dok su im zapravo stalno na pameti seks i droga, sasvim je solidna večernja zabava. Nešto kao "Milijarde", čiji su protagonisti dvadesetineštogodišnjaci.

U fokusu priče je mlada njujorška crnkinja Harper Stern (Myha’la Herrold) koja dolazi u London mutne biografije, no odlučna da uspije. Neobično je to šutljiv lik za jednog protagonista: ona uglavnom ne govori i promatra te onda više ili manje (ne)promišljeno djeluje. U prvoj epizodi jedan od pripravnika umire u korporativnom zahodu; nije odlazio kući, sporadično je spavao na poslu i kljukao se tabletama. Posljedice tog događaja tek ćemo vidjeti kasnije.

Među pripravnicima je i Yasmin (Marisa Abela) iz bogate obitelji, u banci svedena na dostavljačicu ručka za starije kolege. Tu je i neozbiljni Robert (Harry Lawtey), koji samouvjereno dolazi na posao nakon noći provedene u nekom klubu, plešući na ketaminu.

Stariji kolege su prema pripravnicima uglavnom krajnje neugodni; iskorištavaju ih, vrijeđaju, a korporativna kultura se svodi na obavezne večere s nadređenim koje završavaju nekontroliranim pijanstvom i šmrkanjem kokaina u toaletu restorana. Prva sezona serije ima osam epizoda.

(Industrija (Industry, 2020.) 1. sezona, 8 epizoda Autori: Mickey Down i Konrad Kay HBO Go ili utorkom na HBO-u)

Koncert: Remek-djela ruske klasike dva dana zaredom u Rijeci

Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem gosta dirigenta, nagrađivanog njemačkog maestra Philippa Von Steinaeckera, izvest će dva dana za redom, danas i sutra s početkom u 19.30 sati, koncert "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski".

Na programu su remek-djela ruske klasične glazbe, a prvi dio koncerta započinje preludijem "Zora nad rijekom Moskvom" za narodnu glazbenu dramu "Hovanščina" Modesta Petroviča Musorgskog (1839. - 1881.). Potom slijedi Tatjanin prizor s pismom iz 2. čina opere "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog (1840. - 1893.) u izvedbi Anamarije Knego te Marš iz opere "Zaljubljen u tri naranče" Sergeja Sergejeviča Prokofjeva (1891. - 1953.). U drugom dijelu koncerta na programu je Šesta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog "Patetična", posljednja simfonija skladatelja u koju je autor unio "čitavu svoju dušu".

(MUSORGSKI, PROKOFJEV, ČAJKOVSKI Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1 19.30 h; ulaznica 60 - 120 kn)

Kazalište: Lero u Lazaretima igra "Jugo"; premijera danas, repriza sutra

Studentski teatar Lero premijerno će večeras u 19 sati prikazati predstavu Davora Mojaša "Jugo" u režiji autora. Igraju Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Rela Petric, Paula Japunčić i Barbara Damić. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. studenoga, a zbog protuepidemijskih mjera i ograničenog broja gledatelja, treba se najaviti.

(Jugo Dubrovnik, Studentski teatar Lero, Frana Supila 8 19 h; iduće izvedbe 27. i 28. 11., najave obavezne)

Putopis: Obilazak srednje i južne Italije večeras iz knjižnice Dubrava

Vulkan Vezuv još je uvijek aktivan, ali stanovnici Napulja naučili su se na suživot s njim. O Vezuvu, ali i o Ferrari, Pompeiu, otoku Capriju, Amalfijskoj obali, Arezzu, starom gradu Etruščana, govorit će Željka Mihljević danas u 18 sati u zagrebačkoj knjižnici Dubrava, gdje će održati putopisno predavanje uz projekciju na temu Srednje i južne Italije.

(Predavanje uz projekciju Zagreb, Knjižnica Dubrava, Avenija Dubrava 51a 18 h; obavezna predbilježba kod informatora)

Premijera: Predstava "Hrvatski put ka sreći" Bobe Jelčića u Kerempuhu

Praizvedba projekta Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći" održat će se danas u 20 sati u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh. Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, predstava otvara intimno, ali i politično pitanje sreće u ovim nestabilnim i nepredvidivim vremenima.

(Hrvatski put ka sreći Zagreb, Kerempuh, Prolaz Fadila Hadžića 3 20 h; iduća izvedba na rasporedu je 2. 12.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:29