IN MEMORIAM

U 80. godini umro Michael Apted, režiser kojeg ćemo pamtiti po epskom serijalu "Iznad"

Michael Apted
 Ian West/Pa Images/Profimedia
Najpoznatije mu je ostvarenje spektakl iz franšize o Jamesu Bondu "Svijet nije dovoljan" (1999)

Ukoliko malo pedantnije pratite film, nemoguće je da niste čuli za Michaela Apteda.

Najpoznatije mu je ostvarenje spektakl iz franšize o Jamesu Bondu "Svijet nije dovoljan" (1999), u kojem su uz Piercea Brosnana nastupili i Sophie Marceau i Robert Carlyle u ulogama negativaca, nezaobilazna je "Rudareva kći", u njoj je Sissy Spacek dobila Oscara za dojmljivi portret pjevačice Lorette Lynn, a zanimljivo je da su i glumica i country zvijezda pohvalile redatelja kako je vjerno dočarao svijet Appalachianskog gorja, prvenstveno zato što je stigao iz Engleske i američka provincija fascinirala ga je svojim detaljima: upravo je njih najvjernije zabilježio.

Fascinantna reputacija

Ima on još puno poznatih filmova, no najviše će ga pamtiti po dokumentarnom serijalu "Iznad", koji je slabo poznat izvan Velike Britanije i Amerike, no reputacija mu je fascinantna: za njega su čuli čak i oni koji nisu vidjeli nijedan izdanak tog maratonskog pothvata.

Apted nije režirao prvi film "Iznad sedam" (1964), tada je bio tek na početku karijere i uposlili su ga kao istraživača da pronađe četrnaest 7-godišnjaka različitih socijalnih podrijetla, no već sama činjenica da je on određivao tko će se pojaviti na ekranu činila ga je koautorom serijala.

Naredni filmovi pojavljivali su se svakih sedam godina, uvijek s istim protagonistima, on ih je odsad režirao, i svjedočili su o tvrdoći i neelastičnosti britanskog društvenog sustava. Posljednji film realizirao je 2019., zvao se "Iznad 63", nekadašnji klinci sada su već postali zreli ljudi, a njihov utjecaj na svjetsku kinematografiju bio je izniman.

Različiti žanrovi

Bilo je još sličnih pokušaja posvuda, no nikad tako temeljitih (dva filma iz serijala dobila su nagradu BAFTA za najbolje dokumentarce), no pitanje je da li bi se Richard Linklater upustio u pustolovinu zvanu "Odrastanje", u kojoj je 12 godina pratio glumce kako sazrijevaju u fiktivnoj obitelji, da nije bilo Aptedova primjera.

Michael Apted je inače bio izvrstan redatelj koji se ogledao u najrazličitijim žanrovima, njegove "Gorile u magli" o ekološkoj aktivistici Dian Fossey gotovo je donio Oscara Sigourney Weaver, u drami "Nell" Jodie Foster također je nominirana za Oscara, a Liam Neeson i Nata­sha Richardson (kasnije je tragično preminula) vjenčali su se po završetku snimanja, dobro se snalazio u akcijskim trilerima ("Treptaj" s Madeline Stowe i "Ekstremne mjere" s Hughom Grantom i Geneom Hackmanom), a snimio je i dokumentarce "Bring on the Night" (o Stingovom koncertu iz kojeg se iznjedrio njegov debitantski solo album) i "Moving the Mountain" (o odjecima nemira na kineskom trgu Tiananmen).

Radio je posvuda, ali najradije u Americi, tamo je predsjedavao Cehom američkih redatelja punih šest godina, a do smrti je bio njihov tajnik-rizničar. Umro je u Los Angelesu u dobi od 79 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:09