HERMINA PIPINIĆ

U 93. godini preminula mama Smogovaca: ‘Bilo mi je drago imati je za svekrvu u seriju‘

Hermina Pipinić
 Youtube/ Hrt
Nakon odlaska u mirovinu povukla se iz javnosti i živjela mirnim životom. Njezin odlazak jako je rastužio glumce iz Smogovaca

Nakon mnogih velikana hrvatskog glumišta koji su nas ove godine napustili, doznajemo kako je prije nekoliko dana u Zagrebu u svojoj 93. godini preminula glumica Hermina Pipinić, piše Slobodna Dalmacija.

Svoju posljednju ulogu ostvarila je 1997. u posljednjoj sezoni Smogovaca u kojima je glumila Melitu Vragec, mamu glavnih junaka, a upravo je po toj ulozi i najpoznatija,

Rodila se u Zagrebu 1. svibnja 1928., gdje je i pohađala glumačku školu. Na filmu debitira 1955. sporednom ulogom u Milionima na otoku, dok prekretnicu u karijeri doživljava filmom Cesta duga godinu dana iz 1958.

Tijekom karijere snimila je više od pedeset filmova (Breza, Akcija stadion, Živjeti od ljubavi, Večernja zvona, Gosti iz galaskije, Obiteljski album...), zapažene su i njene uloge u kultnim serijama Dirigenti i mužikaši, Nikola Tesla, Kapelski kresovi, Gruntovčani, Maratonci...

Nakon odlaska u mirovinu povukla se iz javnosti i živjela mirnim životom daleko od svjetala reflektora. Njezin odlazak jako je rastužio glumce koji su s Herminom glumili u nezaboravnim Smogovcima.

- Nas dvije smo na snimanju bile nerazdvojne. U to smo vrijeme bile i susjede na zagrebačkoj Knežiji i kombi bi svako jutro dolazio po nas u šest ujutro da nas odvede na snimanje. Čak i tako rano bila je dotjerana, našminkana, prava dama. Svi smo se odnosili s poštovanjem prema njoj. Bila je mama Smogovaca. Skromna, topla, mila, draga, smirena. Odabrala je jedan miran život nakon što više nije snimala, povukla se i nisam je, nažalost, više viđala, rekla nam je Slavica Knežević, koja je u seriji tumačila Sonju.

Njezina kolegica Višnja Babić, ravnateljica zagrebačkog kazališta Trešnja, sjećamo je se kao Dunje iz Smogovaca, također za Herminu ima samo riječi hvale.

- Jedna krasna i topla žena. Samozatajna, a istovremeno duhovita. Vrlo ugodna, pristojna i odlična glumačka partnerica. Bilo mi je drago imati je za svekrvu u seriju, zaključila je Višnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:11