MONTY NORMAN

U 95. godini života preminuo autor originalne glazbe za film o James Bondu

Sean Connery kao James Bond u filmu ”Dr. No”

 Capital Pictures/Capital pictures/Profimedia
Glazbena inačica koju je Norman napisao za film "Dr. No" nije se svidjela producentima pa su zamolili Johna Barryja da je popravi

Britanski glazbenik Monty Norman, autor originalne glazbe za film o Jamesu Bondu, umro je u ponedjeljak u dobi od 94. godine, objavljeno je na njegovoj mrežnoj stranici.

"S velikom tugom u srcu javljamo da je Monty Norman umro 11. srpnja 2022. nakon kratke bolesti", piše na mrežnoj stranici koja je objavila i crno-bijelu fotografiju nasmiješenog skladatelja.

image

Monty Norman (fotografiran 2001.)

Kirsty Wigglesworth/PA Images/Profimedia

Glazbena inačica koju je Monty Norman skladao za prvi film o Jamesu Bondu "Dr. No" (1962.) nije se svidjela producentima koji su zamolili Johna Barryja, koji je umro u siječnju 2011. a skladao je glazbu za filmove "Ponoćni kauboj" i "Moja Afrika", da ju popravi.

Potonji je poslije rekao da je on autor glazbene teme filma, ali je Monty Norman u ožujku 2001. dobio sudski spor za klevetu protiv Sunday Timesa koji je autorstvo pripisivao Johnu Barryju.

Rođen je na istoku Londona, u židovskoj obitelji koja je na početku Drugog svjetskog rata napustila britanski glavni grad. Prvu gitaru mu je kupila mama kad je imao 16 godina i tada otkriva Beatlese i Erica Claptona.

U 1950-ima i početkom 1960-ih pjeva u jazz skupinama Cyrila Stapletona, Teda Heatha i Nata Templea i sudjeluje u predstavama varijetea.

Zajedno s komičarem Bennyjem Hillom putuje zemljom i održavaju nastupe ovisno o tome jesu li mještani više voljeli komediju ili glazbu.

Nakon toga počinje skladati i piše pjesme za Cliffa Richarda i Tommyja Steela, pionira rocka u Velikoj Britaniji te za glazbene komedije kao što su "Make Me An Offer" i "Expresso Bongo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30