‘THE PUPPET MASTER‘

U Belgiji uhapšen prevarant kojeg je proslavila Netflixova serija: Žrtve su bile spremne sve učiniti za njega

The Puppet Master

 Netflix
Svojim se žrtvama, ženama, predstavljao kao MI5 agent, te kao rođak Johna Taylora, jer je obožavao ‘Duran Duran‘ i pjesmu ‘Ordinary World‘

U Belgiji je napokon uhićen britanski prevarant Robert Hendy-Freegard. Bio je u bijegu preko tjedan dana, nakon što je ozlijedio dva francuska policajca. Hendy-Freegard, koji je inače bio i tema Netflixova dokumentarca, kako piše Guardian, suočava se s mogućim optužbama za pokušaj ubojstva.

Potjera je pokrenuta nakon što je ovaj pedesetjednogodišnjak automobilom udario dvojicu policajaca, dok je pokušavao pobjeći tijekom racije u njegovom domu u Francuskoj, a nakon što je dojavljeno da ilegalno uzgaja pse. Njegov auto zaustavila je belgijska policija na autocesti E40 kod Grand-Bigarda u blizini Bruxellesa.

Bio je u bijegu od prošlog četvrtka kada su se francuski inspektori za radna mjesta i prava životinja, u pratnji policije, pojavili kako bi pregledali udaljenu kuću u selu Vidaillat u Creuseu, središnja Francuska, gdje je živio sa svojom partnericom Sandrom Clifton. Prema pisanju Daily Maila, ona je policiji i pomogla da mu uđu u trag.

Vjeruje se da se par preselio u Francusku 2015. godine, gdje su držali tridesetak pasa pasmine bigl. Lokalna gradonačelnica Martine Laporte rekla je da je Hendy-Freegard osumnjičen za ilegalni uzgoj pasa. Pse ovog para sada je preuzela francuska dobrotvorna organizacija za životinje SPA.

Dok su policajci tražili da s njima odu u postaju, Hendy-Freegard je upalio svoj automobil i udario dva policajca prije nego što je pobjegao, jedan je još hospitaliziran. Lokalno tužiteljstvo pokrenulo je istragu za "pokušaj ubojstva državnog službenika". Prijeti mu do trideset godina zatvora, ako bude osuđen.

Početkom godine Hendy-Freegard je bila tema trodijelnog Netflixova dokumentarca "The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman", u kojem su djeca Sandre Clifron, Jake i Sophie, tvrdili da je njihova majka naprosto postala druga osoba nakon što ga je upoznala na web stranici za upoznavanje. Prije toga, londonski sud je 2005. godine osudio Hendy-Freegarda na doživotni zatvor zbog prijevare, krađe i otmice, no optužbe za otmicu poništene su u žalbenom postupku, a on je pušten iz zatvora 2009. godine.

Susjedi su rekli da je Hendy-Freegardova partnerica živjela u "užasnim uvjetima" u izoliranoj kući usred šume i da su je rijetko viđali u selu, za razliku od njega, koji je redovito putovao.

"Nikad nije izlazila, osim u svoje malo dvorište", rekao je susjed Serge za AFP. "Pisao sam policiji, županu, gradonačelniku od 2017., ali oni to nisu shvatili ozbiljno", dodao je. Tijekom njegova suđenja u Londonu, sud je čuo da je Hendy-Freegard navodno živio prema motu "Laži moraju biti velike da bi bile uvjerljive".

Sarah Smith, jedna od njegovih žrtava, prisjetila se kako ju je odvodio u "sigurnu kuću" s kantom iznad glave i skrivao u ormaru kako bi izbjegla posjetitelje.

U 1990-ima i ranim 2000-ima, Robert Hendy-Freegard, koji se ponekad predstavljao i kao David Hendy, ali i agent MI5, te rođak bubnjara grupe Duran Duran Johna Taylora (navodno je obožavao pjesmu ‘Ordinary World‘) bio je prevarant koji je uništio brojne živote, pokazao je Netflixov dokumentarac. Emocionalno je manipulirao svojim žrtvama kako bi mu dale svoj novac, povjerenje te naposljetku i slobodu. Osuđen je za otmicu, krađu i prijevaru i osuđen na doživotni zatvor 2005. godine, ali je nakon žalbe poništena presuda za otmicu nakon što je odslužio devet godina.

Ono što najviše iznenađuje može biti činjenica da se uspio izvući s tim tako dugo, kako je pokazao Netflixov dokumentarac. Freegardove žrtve vjerovale su u njega. Bile su emocionalno uključene i spremne učiniti sve što je rekao na temelju njegovih laži. Kad bi se jednom našle u njegovim kandžama, žrtve bi se brzo premještale s lokacije na lokaciju, iz grada u grad, iz zemlje u zemlju, navodno zato što ih je IRA htjela uhvatiti. Freegard bi natjerao svoje žrtve da koriste pseudonime, a na kraju bi ih razdvojio tako da se ne mogu oslanjati jedna na drugu.

Detektiv londonske metropolitanske policije, narednik Bob Brandon, rekao je da se Freegard zapravo ponašao kao špijun, pa mu je bilo teško ući u trag. "Isključio je svoje telefone, povezao se sa svoje adrese i bio je u bijegu... Bilo je to kao da juriš duha".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:35