NOVO REDATELJSKO IME

U Cannesu nagrađen film 'Zvir' redatelja Miroslava Sikavice

Ekipa filma u Cannesu: Boris T. Matić, Lana Ujdur, Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica
Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu

ZAGREB - Kratkometražni igrani film "Zvir" redatelja Miroslava Sikavice nagrađen je u Cannesu posebnim priznanjem, nagradom Illy u programu Directors’ Fortnight, priopćeno je u ponedjeljak iz zagrebačkog Propeler filma, u čijoj je produkciji film snimljen.

"Zvir" je premijerno prikazan u četvrtak, 19. svibnja, u Directors’ Fortnight programu (Quinzaine des réalisateurs/15 dana autora), koji se još od 1969. odvija paralelno uz program Filmskog festivala u Cannesu, predstavljajući publici nova redateljska imena i autore snažnih i jedinstvenih poetika, kaže se u priopćenju.

Film kroz realističnu priču tematizira kompleksnu problematiku divlje, bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini, no čineći to pritom narativno suptilno i sažeto. Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu.

"Zvir" je njegov drugi kratkometražni igrani film, a u kratkometražnu selekciju programa Directors’ Fortnight uvršten je zajedno s deset drugih filmova. Peteročlani međunarodni žiri glavnu nagradu kratkometražne sekcije (nagradu Illy) dodijelio je filmu "Chasse Royale" u režiji Lise Akoka i Romane Gueret.

Žirijem je predsjedala glumica Adèle Haenel, jedna od najvećih mladih francuskih glumačkih snaga, koja je ujedno ostvarila glavnu ulogu u novom ostvarenju Jean-Pierrea i Luca Dardennea "La fille inconnue", predstavljenom ove godine u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu.

Među članovima ovogodišnjeg žirija bili su i Michel Merkt, jedan od producenata filma "Karta do zvijezda" Davida Cronenberga, te redatelj Thomas Cailley, čije je nagrađivano debitantsko ostvarenje "Les combattantts" predstavljeno u programu Directors’ Fortnight prije dvije godine.

Autori scenarija "Zviri" su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak.

Producenti su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler filma. "Zvir" je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, priopćeno je iz produkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:54